‘Pedras Parideiras’ – раждащият камък в Португалия

В планинския регион Фреита, Северна Португалия, близо до село Кастанейра, има голям блок гранитна скала, от която периодично се отделят малки камъни. Този рядък геоложки феномен е известен в местността като ‘Pedras Parideiras’, което в превод означава ‘камъкът, който ражда’.

раждащ камък ПортугалияСнимка: www.amusingplanet.com

Камъкът ‘майка’ е гранитна скала с размери 1000 на 600 метра. Повърхността му е изпъстрена с малки двойно изпъкнали образувания с размер между 2 и 12 сантиметра. С течение на времето, под влияние на изветряне и ерозия, тези малки издатини се отделят от ‘камъка майка’, оставяйки тъмни отпечатъци по повърхността. Малките камъни, или както ги наричат местните – ‘камъни бебета’, са от същия минерал изграждащ ‘майката’, но външният им слой съдържа биотит – магнезиево-желязна слюда с малко механично съпротивление. По време на дъжд водата навлиза в пукнатините на слюдата. Когато температурите паднат, тази вода замръзва и ледът действа като клин, който навлиза все по-дълбоко в слюдата, докато парчетата не се отделят от ‘камъка майка’. Разбира се за този процес са необходими дълги години.

геоложки феномен ПортугалияСнимка: www.amusingplanet.com

За местното население ‘Pedras Parideiras символизира плодородието. Вярва се, че жена, която иска да забременее може да увеличи шансовете си, като постави малко ‘камъче бебе’ под възглавницата си. Тъй като този камък е част от Геопарк Арука, вземането на камъчета от там е забранено. Разбира се това не спира хората да го правят.

Този феномен се наблюдава на още няколко места по света. В Китай има подобна скала, която отделя камъни с формата на яйца на всеки 30 години, но доста по-големи – някои с диаметър между 30 и 60 сантиметра и тегло до 300 килограма. Учените имат различни теории за това какво точно придава тази форма на отделяните камъни, но досега няма конкретно обяснение.

Подобно на португалските камъни, тези също са считани за носещи късмет и плодородие. В момента има около 70 ‘яйца’ прикрепени за скалата, които най-вероятно ще се отделят през следващото десетилетие.

камък от бреговете на един от притоците на река Камчия
камък който раждаСнимка: Аз Знам

Интересното е, че има сведения за подобни раждащи камъни и на територията на нашата страна – край бреговете на един от притоците на река Камчия, южно от местността Чудните скали (Варненска област) и край бреговете на река Ропотамо към село Ясна поляна (Приморско).