Encontro das Aguas – там, където се срещат водите

На около 10 километра от град Манаус в Северна Бразилия, реката Рио Негро се среща с водите на река Амазонка. Цветът на водата на Рио Негро е изключително тъмен, а този на Амазонка светъл. Интересното е, че водите на двете реки не се смесват веднага, а се движат успоредно в продължение на около 6 километра, образувайки природния феномен ‘Encontro das Aguas’, което в буквален превод означава ‘среща на водите’. Наблюдава се на няколко места по поречието на Амазонка и няколко други реки по света, но никъде не е в такъв мащаб.

две реки не се сливат в Южна АмерикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Portal da Copa (CC BY 3.0 BR)

две реки не се сливатСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Mario Roberto Duran Ortiz (CC BY 3.0)

Рио Негро е най-големият приток на Амазонка и най-голямата река в света с толкова тъмна вода. Самото име означава ‘черна река’. Цветът на водата е резултат от разтворена разлагаща се растителна материя, която се влива в реката от блатата в тропическите гори по поречието ѝ. Тези тъмни реки имат висока киселинност и много ниски нива на утайки. От друга страна, водите на Амазонка са пълни с пясък и различни утайки, които им придават кафеникав цвят.

река Рио Негро и АмазонкаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Sherpas 428 (CC BY 2.0)

Заради различния състав, водите на двете реки имат различна плътност, скорост и температура, поради което те не се смесват в момента, в който се срещнат. По-студените и бързи води на Амазонка и по-топлите и бавни води на Рио Негро образуват изключително ясно различима граница помежду си. Около 6 километра надолу по течението по-бързите води на Амазонка ускоряват тези на Рио Негро и двете реки се смесват!