DB320 – гробницата, променила науката египтология

Гробницата е открита през лятото на 1881 година и променила египтологията завинаги. Там са намерени останките на повече от 50 мумии, включително такива на фараони и на царски особи и свещеници.

В миналото много от гробниците в Долината на царете, както и на други места, са ставали жертва на иманярите. На различни места по света този проблем все още е налице. Когато учените влизали за пръв път в дадена гробница, не било изненада за тях да се натъкнат на празни саркофази, разрушени стени или счупени артефакти. Мумиите на фараони като Рамзес II, Сети I и Тутмос II се смятали за изгубени завинаги, докато не била открита гробницата DB320.

Kомплекс Деир ел-Бахригробницата DB320Снимка: wikimedia.org

Гробницата DB320 се намира в хълм Тебан в комплекса Деир ел-Бахри, Египет. Смята се, че била открита по случайност, когато отделила се коза от стадо паднала във входната ѝ шахта. Собственикът на козата се казвал Ахмед Абд ел-Расул.

Входната шахта на DB320древен египетСнимка: staticflickr.com

Не било тайна, че семейството на Ахмед Абд ел-Расул се изхранвало благодарение не само от отглеждането на животни през 70-те години на 19-ти век. Иманярството заемало голяма част от живота му, но това приключило, когато на черния пазар за антики се появила голяма колекция от древни ръкописи, която привлякла твърде много вниманието на властите. Според разказите това е и причината след откриването на гробница DB320 Абд ел-Расул да се обърне към Министерството на античното наследство на Египет, а не към черния пазар.

Семейството на Ахмед Абд ел-Расулегипетски мумииСнимка: www.louxoregypte.fr

През 1881 година френският египтолог Гастон Масперо бил първият учен влязъл в гробница DB320. В своите записки той пише:

‘Скоро след като влязохме открихме порцеланови погребални дарове, метални съдове, както и такива от алабастър* и други дребни артефакти. Това бе докато тунелът не направи завой. Тогава пред нас се разкриха множество саркофази. Разгледах повечето от тях доколкото ни позволяваше светлината от фенерите и осъзнах, че в саркофазите лежат мумии на царски особи и от двата пола. Но това не бе всичко. Продължавайки напред в гробницата достигнахме до камера, в която имаше още повече саркофази!‘
Алабастър* – минерал, разновидност на гипс, с характерен млечно бял цвят

Илюстрация от записките на Гастон Маспероегипетски фараониСнимка: alchetron.com

Има различни теории относно на кого принадлежала първоначално гробницата. Дълги години се смятало, че DB320 принадлежи на царица Ахмос-Инхапи. Впоследствие се установило, че нейната гробница се намира на друго място, не далеч от там. Някои археолози са на мнение, че DB320 е на друга царица – Ахмос-Меритамун, но и за това няма категорични доказателства. Според британския египтолог Николас Рийвс, познатата днес като DB320 е гробницата на рода на Пинеджем II – висш свещеник на Амон по времето на 21-ва династия на Египет (10-ти век преди Новата ера).

Изометрична схема на гробницата DB320египтология

Това, което е сигурно е, че с проведените изследвания в гробницата египтолозите запълнили големи празнини в познанията си за владетелите на древен Египет. Списъкът с намерените там мумии може да бъде разделен на две основни групи. Първата включва фараони от Втори преходен период и Новото царство (1715 до 1554 година преди новата ера). Много от тях били лошо мумифицирани и съответно значително увредени. Втората група включва мумии от Третия преходен период на древен Египет (1090 до 712 година преди Новата ера).

Снимка на мумията на Рамзес II от записките на Гастон Масперомумии на фараониСнимка: www.ancient-origins.net

Списъкът на фараоните е впечатляващ – Амос, Рамзес I, Рамзес II, Рамзес III, Рамзес IX, Сети I, Тутмос I, Тутмос II, Тутмос III. Измежду мумиите на жени са разпознати Тетишери, Аменхотеп I, Ахмос-Меритамун, Ахмос-Инхапи и други.

Повечето от мумиите били погребани на други места, но през Третия преходен период свещениците решили да ги преместят на безопасно място, а именно в DB320. Това най-вероятно се случило по време на управлението на Шешонк I (945 -924 година преди Новата ера).

Мумията на Ахмос-Нефертари, царица на фараон Ахмос от 18-та династиямножество мумииСнимка: www.ancient-origins.net

Разпознаването и изследването на мумиите започнало 5 години след откриването на гробницата – месец май, 1886 година. Изследването било водено от Гастон Масперо и британския анатом Графтън Елиът Смит. Благодарение на йероглифите върху саркофазите и множеството артефакти в DB320, изследователите успели да идентифицират повечето от мумиите.

Неидентифицирани мумииархеология в ЕгипетСнимка: tripod.com

Една от най-загадъчните мумии в гробницата е така нареченият ‘Мъж C‘. Някои учени твърдят, че това е висш свещеник, а други – фараон Ай. Интересно е, че тази мумия все още не е изследвана с модерните методи. Още няколко мумии от гробницата засега са неидентифицирани, като някои от тях дори не са изследвани щателно.

Канопи, открити в DB320египтолозиСнимка: www.ancient-origins.net

Между саркофазите в DB320 е открит и дървен сандък с мумифицирания черен дроб, а според други далак, на царица Хатшепсут. В гробницата са намерени също и кутии за бижута, канопи (съдове, съхраняващи вътрешни органи), бронзови съдове, както и много други по-дребни артефакти.

Сандък с канопи и други артефакти, открит в DB320древни артефакти в ЕгипетСнимка: www.ushabtis.com

Откритието на гробницата DB320 било като златна мина за археолозите, променяща завинаги науката египтология.