Мистерията на 7000-годишните фигури на хора-гущери в Ирак

Може би една от най-древните познати ни цивилизации е тази на шумерите в Месопотамия, народ обитавал земите на днешен Ирак, Кувейт и северните части на Саудитска Арабия. При разкопките в град Тел ал Убеид са открити множество малки фигури с човешко тяло и глава на гущер. Малките статуи са на възраст от приблизително 7000 години, като се предполага, че произходът им е от култура, предшестващата шумерската – убеидската.

шумерската цивилизацияСнимка: www.ancient-origins.net

Убеидската култура е древна цивилизация обитавала Месопотамия в периода между 4000 и 6000 години преди Новата ера. Името ѝ произлиза от мястото, където са направени първите открития свързани с този народ – град Тел ал Убеид в Ирак. Някои съвременни историци са на мнение, че шумерската цивилизация води началото си 6000 години преди Новата ера именно от убеидите.

фигури на хора-гущериСнимка: www.theufotimes.com

Убеидите предимно живеели в големи села, в къщи от глинени тухли, но имали развита архитектура и земеделие, за което свидетелстват откритите системи за напояване. Къщите им имали Т-образна форма с малки дворове, а улиците били павирани. Според историците някои от тези села прераснали в градове, започнали да се издигат храмове и други сгради както в градовете Ериду, Ур и Урук – център на шумерската цивилизация. Според някои шумерски текстове Ур се смятал за първия град.

Убеидско селищедревен Шумер и убеидската цивилизацияСнимка: imperioromanodexaviervalderas.blogspot.com

Мястото, където са намерени повечето от мистериозните артефакти е Тел ал Убеид. Подобни фигури са открити също и в градовете Ур и Ериду. Археологическите разкопки в ал Убеид се извършват на малка площ – около половин километър в диаметър. Те започват през далечната 1919 година с водещи археолози Хари Реджиналд Хол и Чарлз Леонард Уоли. Първоначално открили една мъжка и една женска фигура. В последствие били намерени множество подобни фигури, като повечето били в различни пози и имали нещо като шлем или шапка на главата. Други фигури държат скиптър в ръцете си, което според учените е някакъв символ на власт и сила. Повечето статуи, както споменахме, са в различни пози, но най-странните измежду тях са женските фигури, които кърмят бебе, като и то е изобразено с глава на гущер.

убеидските фигуриСнимка: pinimg.com

Фигурките са изобразени с продълговати глави, елипсовидни очи, дълги конусовидни лица и нос като на гущер. Не се знае какво точно изобразяват. Според археолозите, начина, по който са изработени някои фигури – кърмещите майки, не предполага това да са ритуални предмети. Също така, фактът, че бебетата са изобразени по същия начин кара учените да мислят, че това не са маски на главите им. Но тогава какво изобразяват тези статуи на хора-гущери?

убеидската култураСнимка: www.ancient-origins.net

Чарлз Леонард Уоли имал теория, която гласяла, че тези фигури изобразяват създания или божества от подземния свят. Той се уповавал на факта, че шумерското божество Нингизида се асоциирало със змии и демони, както и че било изобразявано като човек покрит с люспи.

Убеидските фигури често са отъждествявани с митове и легенди за древна извънземна цивилизация, която дошла на земята преди хиляди години. Според някои теории анунаки (‘тези, които дошли от небесата’) са същества приличащи на гущери, които създали човека и са първоизточника на всички култури, знания, религии и технологии.

МесопотамияСнимка: ytimg.com

Каквото и да са символизирали мистериозните статуи, археолозите са на мнение, че те били от голямо значение за убеидския народ. Знаем, че змията била божествен символ в различни култури по света – шумерският бог Енки, Кецълкуатъл хиляди години по-късно в Южна и Централна Америка, Нага в Индия, драконите в Китай и други. Дали има връзка между тези божества и мистериозните убеидски фигури – засега този въпрос остава без отговор.