Открит е 60 тонен саркофаг – за кого е бил направен?

Експедиция от университета в Пенсилвания открили гробницата на малко известния фараон от 13-та династия – Собекхотеп I. Археологическото откритие е направено близо до град Абидос, 450км южно от Кайро.

древен египетски фараонСнимка: www.ancient-code.com

Екипът разкопал огромен 60 тонен саркофаг, изработен от червена кварцова скала още миналата година, но до сега не са били способни да идентифицират на кого е принадлежал. Тази година археолозите намерили малки парченца от надпис описващ фараона.

огромен саркофагСнимка: www.ancient-code.com

Гробницата е построена с варовикови блокове от кариерата Тура близо до Кайро, като в началото била с връх като на пирамида, който сега липсва. Останалите открити гробници от 13-та династия са в царския некропол в Дашур, 40км южно от Кайро, и на 30км в Сахара. Те също били изградени като пирамиди, от които оцелели само една малка част.

Вътре в гробницата археолозите открили и специални буркани, в които били поставени органите на фараона. Това е част от ритуал, според който органите и фараона ще се слеят отново в отвъдния живот.

Находката е от изключително значение за археологията, тъй като фараоните от 13-та династия са много слабо познати. Историците дори не са напълно сигурни кога започва управлението на 13-та династия, като се предполага, че това се е случило около 1800 години преди новата ера.

Министъра на културата и историята в Египет, Мохамед Ибрахим, твърди, че Собекхотеп I най-вероятно е първия владетел от 13-та династия, въпреки че египтолозите не са стигнали до единодушно мнение по въпроса.

археологическа находкаСнимка: www.ancient-code.com

Според списъка Турин (документ описващ всички египетски владетели, писан по времето на Рамзес II, около 1200 години преди новата ера) поставя Собекхотеп в 13-та Династия, но отново не е ясно точно кога. Друга неяснота е дали в списъка Турин присъства  Собекхотеп I или Собекхотеп II. До сега всичката информация, която са имали археолозите за този фараон идвала от стенописите в параклиса в Абидос.

Различни историци и египтолози имат различни хипотези за управлението на Собекхотеп. Едни твърдят, че е първия от династията, като управлявал около 4 години, други, че не е първия фараон и управлявал по-малко от 3 години. Именно за това откритието на гробницата на този владетел е толкова важно за историята. Сега това, с което трябва да въоръжат археолозите е единствено търпение.