Открит е 60 тонен саркофаг – за кого е бил направен?

По време на експедиция, организирана от университета в Пенсилвания, е открита гробницата на малко известния фараон от 13-та династия – Собекхотеп I. Археологическото откритие е направено близо до град Абидос, 450 километра южно от Кайро.

древен египетски фараонСнимка: www.ancient-code.com

Екипът разкопал огромен 60-тонен саркофаг, изработен от червена кварцова скала още през 2016 година, но досега не били способни да идентифицират на кого е принадлежал. В края на 2017 година археолозите намерили малки парченца от надпис, описващ фараона.

огромен саркофагСнимка: www.ancient-code.com

Гробницата е построена с варовикови блокове от кариерата Тура близо до Кайро, като в началото била с връх като на пирамида, който сега липсва. Останалите открити гробници от 13-та династия са в царския некропол в Дашур, 40 километра южно от Кайро, и на 30 километра в Сахара. Те също били изградени като пирамиди, от които оцелели само една малка част.

Вътре в гробницата археолозите открили и специални буркани, в които били поставени органите на фараона. Учените смятат, че това е част от ритуал, според който органите и фараона ще се слеят отново в отвъдния живот.

Находката е от изключително значение за археологията, тъй като фараоните от 13-та династия са много слабо познати. Историците дори не са напълно сигурни кога започва управлението на 13-та династия, но се предполага, че това се е случило около 1800 години преди Новата ера.

Министърът на културата и историята в Египет, Мохамед Ибрахим, твърди, че Собекхотеп I най-вероятно е първият владетел от 13-та династия, въпреки че египтолозите не са стигнали до подобно единодушно мнение.

археологическа находкаСнимка: www.ancient-code.com

Списъка Турин (документ, описващ всички египетски владетели, писан по времето на Рамзес II, около 1200 години преди Новата ера) поставя Собекхотеп в 13-та династия, но отново не е ясно точно кога. Друга неяснота е дали в списъка Турин присъства Собекхотеп I или Собекхотеп II. Досега цялата информация, която са имали археолозите за този фараон идвала от стенописите в параклиса в Абидос.

Различни историци и египтолози имат различни хипотези за управлението на Собекхотеп. Едни твърдят, че е първият от династията и е управлявал около 4 години, но според други той не е първия фараон и е управлявал по-малко от 3 години.

‘Поради тази причина откритието на гробницата на този владетел е толкова важно за историята. Сега това, с което трябва да се въоръжат археолозите е единствено търпение’ – споделя Ибрахим.