6 от най-старите храмове в света

 • Гьобекли Тепе – предполага се, че около 6000 години преди изграждането на Стоунхендж бил построен и забележителният каменен храм – Гьобекли Тепе. Издигнат на хълм в Югоизточна Турция, археолозите дълго време смятали, че това е средновековен гроб. През 2008 година немският археолог Клаус Шмид установява, че всъщност не става въпрос за гроб, а за един от най-старите храмове в света, известни на човека.

  Гьобекли тепе ТурцияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Teomancimit (CC BY-SA 3.0)

 • Храмът на Амада – първоначално се намирал на източния бряг на река Нил, но с цел да се защити от наводнения, в периода 1960-1970 година е преместен в близост до езерото Насър. Любопитен факт, свързан с древното светилище е, че това е най-старият храм в Нубия. Издигнат е в периода между 1500 и 1400 година преди Новата ера, като се отличава с добре запазения си релеф. Също така, върху него са изобразени надписи, описващи военните постижения на фараоните, които го построили – Тутмос III и синът му Аменхотеп II.

  храмът на Амада в НубияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: youssef_alam (CC BY 3.0)

 • Храмът в Луксор – този древен египетски храмов комплекс е построен около 1400 години преди Новата ера на източния бряг на река Нил и служи като място за поклонение от близо 3400 години. Изграден е по времето на Новото египетско царство и е в чест на тримата богове Амон Ра, Мут и Хонсу. Храмът се отличава с грандиозен замисъл, монументалност и множество колони. Трябва да отбележим, че сградите на комплекса са едни от най-добре запазените монументи след египетските пирамиди.

  Храмът в ЛуксорСнимкa: www.architecturaldigest.com

 • Храмът на Хатшепсут – древен погребален храм в Египет проектиран от кралския архитект на фараон Хатшепсут* – Сененмут около 1500 години преди Новата ера. Храмът е характерен с продължителната си колонада и многобройните тераси. Построен е в Деир ел-Бахри – комплекс от древноегипетски гробници, разположен в близост до Луксор. За съжаление голяма част от статуите и орнаментите били откраднати или унищожени през годините.

  Хатшепсут* – жена-фараон на Древен Египет, управлявала 21 години.

  Храмът на ХатшепсутСнимкa: www.architecturaldigest.com

 • Хипогеумът ‘Хал-Сафлиени’ – за разлика от всички храмове споменати в тази статия, Хипогеумът в Малта е построен под земята, около 2500 години преди Новата ера. Подземният лабиринт е обект, попадащ в Списъка на ЮНЕСКО и е характерен с фалшивите си прозорци, трилотонните входове (комплекс от три огромни монолитни каменни блока), декоративните рисунки и издълбаните в каменните тавани разнообразни форми.

  Хипогеумът Хал-СафлиениСнимкa: www.architecturaldigest.com

 • Стоунхендж – един от най-древните и загадъчни паметници в света, построен преди около 5000 години. Въпреки че първоначалната му функция остава неизвестна, предполага се, че служил за поклонение пред древните земни божества. Паметникът се състои от монолитни плочи и стълбове, образуващи концентрични кръгове и се намира в равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Великобритания.

  СтоунхенджСнимкa: www.architecturaldigest.com