500-годишен скелет на мъж с необичайни ботуши е открит в Лондон

В края на 2018 година бе съобщено, че през изминалото лято в калните слоеве на река Темза в Лондон работници попадат на останки на мъж. От извършените впоследствие анализи се установило, че става въпрос за човек живял преди близо 500 години. Но интересът на учените бил привлечен от това, което той носел – високи до коляното кожени ботуши, като за тях експертите отбелязват, че били много добре запазени. Следва да споменем, че през 16-ти век кожата като материал била особено скъпа.

До находката се стига благодарение на изкопни работи, свързани с изграждането на 25-километров тунел на стойност 4.2 милиарда британски паунда.

скелет на 500 години Лондон

Учените определят като крайно нетипично мъжът да е бил ‘погребан в реката’ с ботуши, направени от толкова скъп за времето си материал. Това от своя страна ги навело на мисълта, че смъртта му по-скоро е резултат на инцидент. Основание за това допускане им дава фактът, че през 15-16-ти век бреговете на река Темза били опасни, а според тях древните останки принадлежат на рибар, пристанищен работник или човек, който се препитавал като търсел ценни предмети точно там.

Подметките на ботушите са по-дебели от обичайното, а от вътрешната им страна имало материал подобен на мъх, въз основа на което се смята, че са носени от човек, работещ на сравнително тежък терен.

За Бет Ричардсън и колегите ѝ от изследователския екип голям интерес представлявали формата и стилът на ботушите, тъй като толкова високи не били обичайни за времето, в което живеел мъжът:

Хората са носели обувки до глезените. Високите ботуши не са типични за Средновековието, династията на Тюдорите*, както и за 17-ти век. Ако разгледате картини от тези периоди, ще установите колко малко хора са имали подобни ботуши’.

династия на Тюдорите* – кралска династия, управлява Англия в периода 1485-1603 година.

кожени ботуши на 500 години Лондон

Според остеологът Ниам Карти, когато мъжът починал бил на не по-малко от 35 години. Въпреки че експертите може би никога няма да узнаят точната причина за смъртта му, те нямат основание да смятат, че е станал жертва на престъпление (по костите не са открити следи от каквито и да било фатални наранявания).

Освен че определили възрастта на мъжа, учените разкрили и друг детайл от живота му. От проведените анализи те заключили, че той страдал от дегенеративно заболяване на ставите и гръбначния стълб, развито в следствие на дългогодишен тежък физически труд.

древни човешки останкиСнимки: sputniknews.com

Открит е да лежи с лице обърнато към земята, като една му ръка била вдигната над главата, а другата свита в лакътя и в страни от тялото. Въз основа разположението на останките учените допускат, че мъжът е паднал или се е удавил, след което бързо бил ‘погълнат’ от калните слоеве на реката.

Изследването на 500-годишните останки продължава и към настоящия момент, като не се съобщава дали се предвижда в бъдеще те да бъдат изложени на показ.