Обект, който е 50 пъти по-ярък от Млечния път!

Наскоро учени открили космически обект, който е приблизително 50 пъти по-ярък от цялата галактика Млечен път. Космолозите за сега не са напълно сигурни какво представлява мистериозното образование. Предположенията са, че това е гигантски облак от газове, която се е появила в следствие на избухване на супернова (експлозия на звезда). През 2015 година астрономите засякоха газов облак, който излъчваше енергия милиони пъти по-силна от тази на Слънцето ни.

супернова

Обикновено астрономите използват гигантски числа, за да могат да обяснят съотношенията между космическите обекти, разстоянията между тях и силата на излъчваната енергия от тях. Да, но в този случай, според учените засекли въпросния обект, източникът на излъчваната светлина, който е в центъра на газовия облак не би трябвало да е по-голям от 15 до 20 километра в диаметър. И въпреки това,  ASAS-SN-15lh (името на обекта) излъчва светлина, която е около 50 пъти по-ярка от тази на Млечния път.

нова звезда

Учените открили обекта твърдят, че това може да е изключително рядко срещана звезда наречена магнетар. Това е вид неутронна звезда, която е прекратила горенето на ядрено гориво. Те са изключително плътни и се въртят с невъобразима скорост около оста си – близо 1000 оборота в секунда. Характерно за тях е, че притежават несъизмеримо силно магнитно поле, като диаметърът им е до 20 километра.

ASAS-SN-15lh не може да бъде видян с невъоръжено око, тъй като разстоянието от Земята до него е 3,8 милиарда светлинни години. Астрономите твърдят, че този магнетар е първи по рода си, тъй като е 200 пъти по-ярък от срещаните до сега подобни звезди, 570 милиарда пъти по-ярък от Слънцето ни и приблизително 50 пъти по-ярък от галактиката. Изследователят Кристоф Станек, преподавател в университет в Охайо, САЩ твърди следното: ‘Трябва да си зададем въпроса – как въобще това е възможно? От къде идва тази цялата енергия?

Актуалният отговор на тези въпроси е, че все още не разбираме, дори и не предполагаме, какъв може да е източника на такава енергия’ – твърди Субо Донг от университета по астрономия и астрофизика в Пекин. Той добавя, че откритието на този обект може да породи нов тип разсъждения и различен тип възприятие за целия клас на суперновите.

Други учени са на мнение, че това може би е нов клас звезда, непознат все още за нас. Но може да се окаже и нещо напълно различно, като например вид необичайно движение  и взаимодействие между атоми около свръх масивна черна дупка.

Телескопът Хъбълтелекопа хъбълСнимка: www.forbes.com

Трябва да се спомене, че обектът е открит посредством наземна обсерватория и до момента учените не разполагат с голямо количество данни за него. Очаква се в скоро време телескопът Хъбъл да се насочи към яркия обект и да го изследва по задълбочено. Също така през 2019 година НАСА ще изстреля най-мощния създаван някога телескоп – Джеймс Уеб. Първоначално беше планувано телескопът да бъде изстрелян през месец Октомври 2018, но НАСА го отложи поради технически причини.

Телескопът Джеймс Уебтелескопа джеймс уебСнимка: www.astronomy.com