Обект, който е 50 пъти по-ярък от Млечния път!

Нa 14-ти юни 2015 година учени открили космически обект, който е приблизително 50 пъти по-ярък от цялата галактика Млечен път. Космолозите засега не са напълно сигурни какво представлява мистериозното образувание. Предположенията са, че това е гигантски облак от газове, който се появил в следствие на избухване на супернова (експлозия на звезда). През 2015 година астрономите засякоха газов облак, който излъчва енергия милиони пъти по-силна от тази на Слънцето ни.

Обикновено астрономите използват гигантски числа, за да могат да обяснят съотношенията между космическите обекти, разстоянията между тях и силата на излъчваната от тях енергия. Да, но в този случай, според учените засекли въпросния обект, източникът на излъчваната светлина, който е в центъра на газовия облак не би трябвало да е по-голям от 15 до 20 километра в диаметър. И въпреки това, ASAS-SN-15lh (името на обекта) излъчва светлина, която е около 50 пъти по-ярка от тази на целия Млечен път.

нова звезда

Учените, открили обекта, твърдят, че това може да е изключително рядко срещана звезда наречена магнетар. Това е вид неутронна звезда, която е прекратила горенето на ядреното си гориво. Те са изключително плътни и се въртят с невъобразима скорост около оста си – около 1000 оборота в секунда. Характерно за тях е, че притежават несъизмеримо силно магнитно поле, като диаметърът им е не повече от 20 километра.

ASAS-SN-15lh не може да бъде видян с невъоръжено око, тъй като разстоянието от Земята до него е 3.8 милиарда светлинни години. Астрономите твърдят, че този магнетар е първи по рода си, тъй като е 200 пъти по-ярък от срещаните досега подобни звезди, 570 милиарда пъти по-ярък от Слънцето и приблизително 50 пъти по-ярък от галактиката. Изследователят Кристоф Станек, преподавател в университет в Охайо, САЩ споделя следното:

Трябва да си зададем въпроса – как въобще това е възможно? Откъде идва цялата  тази енергия?’

Актуалният отговор на тези въпроси е, че все още не разбираме, дори и не предполагаме, какъв може да е източникът на такава енергия’ – твърди Субо Донг от Университета по астрономия и астрофизика в Пекин. Той добавя, че откритието на този обект може да породи нов тип разсъждения и различен тип възприятия за целия клас на суперновите.

супернова

Други учени са на мнение, че това може би е нов клас звезда, непознат все още на науката. Но може да се окаже и нещо напълно различно, като например вид необичайно движение и взаимодействие между атоми около свръхмасивна черна дупка.

Трябва да се спомене, че обектът е открит посредством наземна обсерватория и до момента учените не разполагат с голямо количество данни за него. Очаква се в скоро време телескопът Хъбъл да се насочи към яркия обект и да го изследва по задълбочено. Също така през март 2021 година НАСА ще изстреля най-мощния създаван някога телескоп – Джеймс Уеб. Първоначално беше планувано телескопът да бъде изстрелян през месец октомври 2018 година, но НАСА го отложи поради технически причини.