5 необясними мистерии на Вселената

Въпреки забележителните открития, направени през годините, Вселената е все така обширна и пълна с мистерии. И независимо от това, че сме научили много за планетата, която обитаваме истината е, че колкото повече изследваме, толкова повече нови въпроси се появяват. Ето ги 5 отнай-удивителните мистерии и теории, които и до днес остават необясними:

мистерии за Вселената

  • Вселената се разширява все по-бързо и по-бързо – според учените с Големия взрив се е зародилa Вселената. Смята се, че след взрива тя се е разширила и в резултат плътността ѝ е намаляла. Любопитното е, че Вселената продължава и до ден днешен да се разширява – нещо, което учените все още не могат да обяснят. Установено е, че скоростта, с която това разширение се случва се покачва непрекъснато, а това от своя страна би могло да доведе до най-различни последствия. Така например съществува теория, според която процесите на Земята са циклични, което означава, че е възможно Големият взрив да се случи отново.

  • Има ли други вселени? – често пъти е споменавана възможността за съществуването и на други вселени. Нещо повече, допуска се възможността да сме част от суперголяма мрежа от безброй много вселени, съществуващи в космоса. Така или иначе, това е все още едно научно допускане, чието потвърждение е изключително трудно, поне на този етап.

  • Възможно ли е черните дупки да са портал към други вселени? – черните дупки са една от най-големите мистерии във Вселената. Тези космически обекти концентрират огромно количество материя на малка площ. И като се има предвид силната им гравитация, веднъж попаднало нещо в тях си остава там.

    Вселена

  • Тъмната материя изпълваща космоса – друга голяма мистерия за учените е тъмната материя – космическата сила, противопоставяща се на гравитацията. Видимата част от Вселената (звездите, планетите и газовете) представлява 4.9 процента от космоса, 26.8 процента са за тъмната материя, а останалите 68.3 процента принадлежат на тъмната енергия.

  • Действителната сила на гравитацията – за някой хора може би ще прозвучи странно, но силата на гравитацията е много по-слаба от други фундаментални сили, като например електромагнитната или ядрената. Гравитацията ‘функционира’ в голям мащаб във Вселената и е единствената сила, която няма противоположна на нея сила – тя може само да привлича, но не и да отблъсква. Странно, нали?

Вселената е пълна с мистерии и ако искаме да ги разгадаем, като за начало трябва да премахнем невидимите граници в собственото си мислене!