Научете кои са 5-те необясними мистерии за Вселената!
Въпреки забележителните открития направени през годините, Вселената е все така обширна и пълна с мистерии. Въпреки, че сме научили много за планетата, която обитаваме истината е, че колкото повече изследваме, толкова по-малко осъзнаваме, че знаем. Ето ги и 5-те удивителни мистерии и теории, които и до днес остават необясними:

мистерии за Вселената

1.Вселената се разширява все по-бързо и по-бързо – според учените с Големия взрив се е зародилa Вселената. Смята се, че след взрива Вселената се е разширила и в резултат плътността й се е намалила. Любопитното е, че Вселената продължава и до ден днешен да се разширява нещо, което учените все още не могат да обяснят. Установено е, че скоростта, с която това разширение се случва се покачва непрекъснато, а това от своя страна би могло да доведе до най-различни последствия. Така например, съществува теория според, която процесите на Земята са циклични, което означава, че Големият взрив може да се случи отново.

2.Има ли други Вселени? – често пъти е споменавана възможността за съществуването и на други Вселени. Нещо повече, допуска се възможността да сме част от суперголяма мрежа от безброй много Вселени съществуващи в космоса. Така или иначе, това е все още едно научно допускане, чието потвърждение е изключително трудно, поне на този етап.3.Възможно ли е черните дупки да са портал към други Вселени? – черните дупки са една от най-големите мистерии във Вселената. Тези космически обекти концентрират огромно количество материя на малка площ. И като се има в предвид силната им гравитация, веднъж попаднало нещо в тях – си остава там.

4.Тъмната материя изпълваща космоса – друга голяма мистерия за учените е тъмната материя, космическата сила противопоставяща се на гравитацията. Видимата част от Вселената (звездите, планетите и газовете) представлява 4.9% от космоса, 26.8% са за тъмната материя, а останалите 68.3% принадлежат на тъмната енергия.

5.Действителната сила на гравитацията – за някой хора може би ще прозвучи странно, но силата на гравитацията е много по-слаба от други фундаментални сили като например електромагнитната или ядрената. Гравитацията ‘функционира’ в голям мащаб във Вселената и е единствената сила, която няма противоположна на нея сила – тя може само да привлича, но не и да отблъсква. Странно, нали?

Вселената е пълна с мистерии и ако искаме да ги разгадаем, като за начало трябва да премахнем невидимите граници в собственото си мислене!