5 от най-труднодостъпните манастири в света

 • Храмов комплекс Метеора, Гърция – може да се каже, че е олицетворение на определението труднодостъпен. Това е група от 6 манастира, построени върху естествено образувал се стълб от пясъчна скала. Достъпът до манастирите първоначално бил изключително труден, изискващ или много високи стълби или въжета. През 1920 година били изсечени стъпала в скалите, правейки комплексът достъпен от близкото скално плато.

  древен манастир

 • Туанг Калат, Мианмар (Бирма) – намира се на върха на остатък от изстинала магма на древен вулкан, извисяващ се на впечатляващите 737 метра от заобикалящите го равнини. До манастира може да се стигне по стълба, която има точно 777 стъпала. Освен от невероятната гледка, която се разкрива от манастира, туристите са привлечени и от необикновено голямата популация на макаци в подножието на възвишението.

  храм в Мианмар БирмаСнимка: www.sviettravel.com

 • Таксанг Палфуг, Бутан – познат още като ‘Гнездото на тигъра’. Построен е близо до върха на стръмна, почти вертикална скала, издигаща се на 900 метра над долината Паро в Бутан. До манастира може да се достигне по няколко пътеки, като една от тях, южната, се използва само от поклонници. Поради местоположението си, високо в планината, през повечето време манастирът е обгърнат от мъгла, което допълнително засилва усещането за отдалеченост.

  труднодостъпен манастир

 • Сумела, Турция – построен е на стръмна скала в местността Алтъндере в Турция. На височина от около 1200 метра, мястото е една от най-популярните туристически дестинации в националния парк Алтъндере. Манастирът е издигнат през 386 година. Легенда гласи, че двама свещеника открили икона на Дева Мария в пещера в планината на мястото, където се намира храма. Това е един от най-старите православни манастири в света.

  отдалечен манастир Сумела ТурцияСнимки: www.amusingplanet.com

 • Висящият манастир, Китай – намира се в каньон в планината Хенг в провинция Шанси, Китай. Храмът е построен върху вертикална скала, на 75 метра над земята, като се държи на скрити скални и дървени греди. Над 40 помещения, с обща площ около 150 квадратни метра, са свързани с тесни дъсчени мостове и стълби. Висящият храм е известен и с 80-те си статуи на Буда от бронз, желязо и камък, направени от различни династии.

  Висящия храм в КитайСнимка: worth-seeing.com