Пет от най-злите личности познати на световната история!

Човешката история се простира много по-назад във времето, отколкото можем да си представим. Говорейки обаче за писмената история, можем да разгледаме няколко персонажа, които завинаги ще останат запомнени, но не с техните добри дела.

 • Чингис хан – древен монголски войн и завоевател, който обединил номадските племена от Северна Азия, основавайки Монголската империя. Под негово ръководство като велик хан, монголците започнали вълна от набези, разширявайки териториите на империята от Източна Европа до Тихия океан и от Сибир до Месопотамия и древен Индокитай.

  Пресметнато е, че Чингис хан (1162 – 1227 година), основател на Монголската империя, е отговорен за смъртта на от 20 до 60 милиона души, което е значителен процент от населението на Земята по онова време.

  ужасяваща история

 • Атила – владетел на най-могъщата европейска империя по негово време (434 – 453 година), познат като ‘Божия бич’.

  По време на неговото управление, той бил един от най-яростните врагове на Римската империя, която през 395 година била разделена на две части – Източна империя със столица Константинопол (днешен Инстанбул), и Западна империя със столица Равена, тъй като Рим вече не бил политическият център на империята. Атила извършвал набези на Балканите няколко пъти, като веднъж дори обсадил Константинопол.

  Империята на хуните се простирала от степите в Централна Азия до земите на днешна Германия и от Дунав до Балтийско море. Римските историци го смятали за въплъщение на насилие и разруха.

 • Елизабет Батори – през 16-ти век, унгарската благородническа дама си спечелила прозвището ‘Кървавата графиня’, убивайки над 650 тинейджъра, за да използва кръвта им за различни ритуали с цел разкрасяване.

  Това е жена, която се къпела в кръвта на жертвите си и се хранела с части от телата им. Тя е смятана за най-масовия убиец жена на всички времена!

 • Иван IV Василевич – първият цар на Русия, управлява между 1530 и 1584 година. Легендите гласят, че неговата жестокост бележи началото си още в ранното му детство, когато изпитвал истинско удоволствие да измъчва различни животни и дори други деца. По време на царуването си, той редовно наблюдавал мъченията на заловените си врагове. Царуването му продължило малко над 40 години, най-дългото от всички руски царе.

  Една от най-успешните му военни кампании била превземането на Казан с цел да контролира цялото корито на река Волга, прекратявайки 300-годишната доминация на татарите. В Казан царят не пощадил никого. По негово нареждане били съборени всички мюсюлмански храмове и изградени християнски на тяхно място.

 • Томас де Торквемада – кастилски доминикански монарх и първият велик инквизитор. Считан е за един от най-влиятелните хора по време на Католическата инквизиция през 15-ти век.

  Изобретател на някои от най-ужасяващите методи за мъчения в човешката история. Смята се, че повече от 10 000 човека са осъдени на смърт по време на царуването му.