4500-годишен ръкопис описва строежа на египетските пирамиди

От векове хората си задават въпроса как древните египтяни са построили Великата пирамида на платото Гиза. Но наскоро учени попаднали на сведения за това как са били издигнати пирамидите и други подробности, досега забулени в мистерия.

През 2016 година националният исторически музей в Кайро разкри, че притежава древен ръкопис открит през 2013 година в Червено море, в който са описани детайли от построяването на пирамидите, как са били издигнати в чест на древния египетски фараон Кнуфу.

строежа на пирамидите

Въпросният ръкопис е написан с йероглифи върху парче папирус. Възрастта му е определена на 4500 години, като това го прави най-стария откриван ръкопис в Египет.

Въпреки че е толкова стар, древният ‘документ’ разкрива много информация. Принадлежал е на човек на име Мер, който ръководел група от около 200 човека.

В ръкописа се описва в детайли работата в редица каменни кариери по бреговете на Нил, като се споменава, че каменният материал използван за пирамидите идва от местността около град Тура (днешен Ел Тор, намиращ се на бреговете на Суецкия канал).

В документа е описано, че камъните пътували 4 дни от Тура до Гиза, като за да достигнат до местоположението на пирамидите, древните египтяни са използвали система от канали.

древен египетски ръкописСнимки: www.ancient-code.com

Според учените, Мер направил записките през 27-мата година от царуването на фараон Кнуфу. Текстът гласи, че до този момент Великата пирамида в Гиза е почти завършена, като това, което остава да се направи е облицовката ѝ.

В ‘документа’ е открита информация за човекът, който следял изкъсо строежа – везир Акнаф, полубрат на Кнуфу.

Въпреки информацията за това как са били пренасяни гигантските камъни по поречието на река Нил, няма информация за това как са били повдигани многотонните блокове. Дали древните египтяни са били гениални инженери или друга, неземна сила ги е напътствала – засега остава въпрос без отговор!