4000-годишни плочи разкриват мястото на древни градове

Глинени плочи на приблизително 4000 години може би разкриват местоположението на 11 древни изгубени градове. Според археолозите плочите са направени от търговци от асирийската империя.

Те били намерени в земите на днешна Турция, близо до древния град Канеш. И до ден днешен продължават да бъдат откривани нови и нови подобни плочи, носещи ценна информация.

Разкопките в древния град Канеш продължават и до днесдревният град КанешСнимка: brewminate.com

След внимателен превод, плочите изписани с клинопис*, разкриват търговски преводи, множество сметки, договори и дори брачни сертификати.

клинопис* – една от първите писмености, използвана от шумерите.

Според историците информацията върху глинените плочки ще промени разбирането ни за древната асирийска империя. След като превели по-голямата част от информацията, археолозите започнали да обсъждат описаните места. Записките разкриват също и данни за разстоянията между градове в Месопотамия, които са вече открити, както и за такива, които все още са в неизвестност. Според представител на университета в Харвард, Гойко Барямович, ако се изучат всички почти 12 000 глинени плочи намерени досега в Канеш, може да се състави подробна карта на градовете в древна Месопотамия.

древни глинени плочиСнимка: news.gts.edu

За момента са идентифицирани 26 от описаните древни селища, като 15 от тях вече са открити в миналото, а останалите 11 все още убягват на археолозите. Учените са оптимисти относно откриването на градовете, но са на ясно, че това ще отнеме време, тъй като върху плочите не са отбелязани точни координати.

Глинените плочи ни разкриват не само приблизителното местоположение на редица древни градове и пътища, а и това как град Канеш се преобразил от малко селище до изключително важен търговски център’ – твърдят археолозите.

В древния свят търговията силно зависела от географските разстояния. Пренасянето на стоки от едно на друго място не било проста работа във време, когато за транспорт се използвали магарета и имало разбойници навсякъде. Градовете разположени близо един до друг търгували повече, докато тези, които били отдалечени съответно по-малко. Това е ключът към разкриването на местоположението на древните градове според археолозите.

изгубени градовеСнимка: washingtonpost.com

Учените използвали следната логика: имаме град като Канеш, чието местоположение знаем, а също и древните градове Кубурнат и Духурмит, които са част от изгубените. Ако в плочите е описано, че Кенеш търгувал много повече с Кубурнат, отколкото с Духурмит, можем да предположим, че първият е значително по-близо до Канеш.

древни изгубени градове Асирийска империяСнимка: washingtonpost.com

Имайки предвид, че подобна информация се съдържа в почти 12 000 глинени плочи, учените са обнадеждени, че ще могат да намерят поне част от изгубените градове. Използвайки този метод в допълнение към описаните природни особености и разстояния между открити вече древни селища в глинените плочи, учените са на мнение, че единственото, което остава е да се организират археологически експедиции, които ще доведат до откриването на редица изгубени древни градове.