Открити са 4 гигантски планети около млада звезда

До ден днешен астрономите са открили хиляди планети, обикалящи около далечни звезди. Това прави откритието на такива, които да се открояват, изключително рядко. Но именно за едно такова откритие бе съобщено през месец септември 2018 година – 4 гигантски планети, орбитиращи около млада, почти новородена, звезда.

Въпросната звезда е наречена Си Тау и се намира на около 500 светлинни години разстояние от Слънцето в съзвездието Телец. Астрономите са изчислили, че звездата е на възраст от около 2 милиона години, което погледнато в космически мащаб, я прави бебе’. За сравнение, Слънцето е на възраст от около 5 милиарда години. Си Тау е толкова млада, че около нея все още има така нареченият протопланетарен диск*.

протопланетарен диск* – област около млада звезда, в която има голямо количество материя и газ, които впоследствие формират планети, луни, астероиди и други астрономически обекти.

системата Си Тау 4 планетиСнимка: mk0astronomynow9oh6g.kinstacdn.com

С течение на времето материята и газовете от този диск ще се слеят, формирайки още астрономически обекти в системата на Си Тау. В момента системата е дом на 4 планети, като всичките са с огромни размери. Две от тях са с размерите на Сатурн, а другите две са по-големи дори и от Юпитер. Най-вътрешната планета всъщност е и една от най-големите откривани някога – около 10 пъти масата на Юпитер.

Орбитите на планетите образуват големи празноти в протопланетарния диск на Си Тау, които всъщност са забелязани с помощта на телескопа ALMA в Чили. Изненадващ за астрономите бил фактът, че по-малките планети, с размера на Сатурн, са разположени на много голямо разстояние от Си Тау – приблизително два пъти по-голямо от разстоянието между Слънцето и Плутон, или около 11 милиарда километра. Според учените на това разстояние образуването на толкова големи планети е почти невъзможно за толкова кратко време.

Протопланетарен диск и следи от планети в негопротопланетарен дискСнимка: s22380.pcdn.co

За планетите с маса близка до тази на Сатурн се предполага, че първоначално формират твърдо ядро, като след това гравитацията му притегля газове, формиращи повърхностните слоеве. Според данните, с които разполагаме, тези процеси би трябвало да са изключително бавни на такова голямо разстояние от звездата. При повечето компютърни симулации моделът дори и не успява да образува планета на такова разстояние’ – твърди професор Кати Кларк от института по астрономия в Кеймбридж.

Самата звезда вече е направила впечатление на астрономите с факта, че около нея орбитира първата открита планета от тип горещ Юпитер’ – гигантска планета, намираща се много близо до звездата в съответната система, приблизително на разстояние колкото от Слънцето до Меркурий, или 58 милиона километра. Въпреки че планетите от този тип са всъщност първите открити въобще екзопланети, то тяхното съществуване винаги е озадачавало учените, тъй като се намират в непосредствена близост до звездата си, а размерите им са внушителни.

Планета тип ‘горещ Юпитер’екзопланетиСнимка: www.sciencenews.org

Интересен факт е, че около 1 процент от видимите от Земята звезди имат планета от тип ‘горещ Юпитер’, но повечето от тях са стотици пъти по-стари от системата на Си Тау.

‘За момента не е възможно да кажем дали необикновената планетарна подредба в системата на Си Тау е често срещана в Млечния път, поради начинът, по който открихме планетите – посредством дирята, която те оставят в протопланетарния диск’ – продължава професор Кларк.

планета горещ ЮпитерСнимка: www.indiatvnews.com

Астрономите са на мнение, че след като вече официално е потвърдено съществуването на тези планети, то могат да бъдат направени по-задълбочени проучвания, които биха дали отговори на редица въпроси, свързани с формирането и на Слънчевата система и обектите в нея.