Открит е 3000 годишен замък на дъното на езеро в Турция!

Местните разказват истории от векове, че в дълбините на езерото Ван, Турция, се крие нещо. Всъщност езерото си има история за собствено чудовище.

Наскоро екип от археолози откри, че в легендите и разказите може би има частица истина. Водолази от университета в град Ван, близо до границата на Турция с Иран, открили нещо, но не чудовище! Натъкнали са се на останки на огромен замък, построен между  9ти и 6ти век преди Новата ера.

замък под водата

Останките се простират на площ с дължина от близо един километър, като дълбочината, на която се намират е около сто метра. Алкалността на водата е помогнала за това стените на замъка да са се запазили в изключително добро състояние. На места стените се издигат на до 4 метра над дъното на езерото. Учените не са категорични за това колко точно са високи стените, тъй като част от замъка е заровена в тиня. Предполагат дори, че може би замъкът още не се е разкрил в целия си размер.

крепостни стени в езеро

Археолозите са на мнение, че зданието принадлежи на мистериозния народ Урарту (или още Арарат), също познат като Царството на Ван. Преди 3000 годините нивото на водите на езерото Ван било много по-ниско, като това позволявало на Урарту да се заселят по крайбрежието му, строейки градове, храмове и паметници в асирийски стил (Асирия е древна държава намирала се основно в областта на Месопотамия, но също така обхващала земи в Мала Азия и Египет).

Останки от сгради на Урарту се появяват по бреговете на езерото от години насам при спад на нивото на водата. Археолозите са открили и древна крепост с издълбани надписи, направени по заповед на цар Дарий, бащата на Ксеркс.

археологическо откритие в турция

Откритието на замъка е доказателство, че районът е бил от изключително значение по онова време. Археолозите предполагат дори, че това може да е една от изгубените столици на империята на Урарту.

останки на замък в езерото ван

Империята на Урарту се разпростирала на териториите между югоизточно Черно море и югозападно Каспийско море. В момента тези земи са на териториите на Турция, Армения и Иран. Урарту е едно от първите арменски царства.

империята урарту

Подводният фотограф Тахсин Сайлан твърди следното в интервю за турските медии:

Много народи и цивилизации са се установявали покрай езерото Ван. Езерото е носело името ‘Горно море’, като местните са вярвали, че крие много мистериозни тайни. Именно с тази вяра, днес ние продължаваме да разкриваме ‘тайните’ на езерото. Тази област има история от близо 600 000 години.

Стените на замъка обграждат голям район. Разкопките трябва да се проведат под водата, което е изключително трудно. За момента не знаем с точност колко дълбоко в тинята са заровени останките. На места стените се издигат на до 4 метра над дъното. Благодарение на алкалността на водата, останките са добре запазени. Успяхме да заснемем останките на замъка. Вярваме, че сме открили нова област за археологически изследвания’ – завършва Сайлан.