Открит е 3000-годишен замък на дъното на езеро в Турция!

Местните разказват истории от векове, че в дълбините на езерото Ван, Турция, се крие нещо. Всъщност езерото дори си има история за собствено чудовище.

В средата на 2017 година екип от археолози откри, че в легендите и разказите може би има частица истина. Водолази от университета в град Ван, близо до границата на Турция с Иран, открили нещо, но не чудовище! Натъкнали се на останки на огромен замък, построен между 9-ти и 6-ти век преди Новата ера.

замък под водата

Останките се простират на площ с дължина от близо един километър, като дълбочината, на която се намират е около 100 метра. Алкалността на водата е помогнала за това стените на замъка да се запазят в изключително добро състояние. На места стените се издигат на около 4 метра над дъното на езерото. Учените не са категорични за това колко точно са високи стените, тъй като част от замъка е заровена в тиня. Предполагат дори, че може би замъкът още не се е разкрил в целия си размер!

крепостни стени в езеро

Археолозите са на мнение, че зданието принадлежи на мистериозния народ урарту (или още арарат), също познат като царството на Ван. Преди 3000 години нивото на водите на езерото Ван било много по-ниско, като това позволявало на урарту да се заселят по крайбрежието му, строейки градове, храмове и паметници в асирийски стил.

Асирия* – древна държава, намирала се основно в областта на Месопотамия, но също така обхващала земи в Мала Азия и Египет.

Останки от сгради на урарту се появяват по бреговете на езерото от години насам при спад на нивото на водата. Археолозите са открили и древна крепост с издълбани надписи, направени по заповед на цар Дарий, бащата на Ксеркс.

останки на замък в езерото Ван

Откритието на замъка е доказателство, че районът бил от изключително значение по онова време. Археолозите предполагат дори, че това може да е една от изгубените столици на империята на урарту.

Империята на урарту се разпростирала между югоизточните части на Черно море и югозападните на Каспийско море. В момента тези земи са на териториите на Турция, Армения и Иран. Любопитен факт е, че урарту е едно от първите арменски царства.

империята урарту

В интервю за турските медии, подводният фотограф Тахсин Сайлан споделя следното:

Много народи и цивилизации се установявали покрай езерото Ван. То носело името Горно море, като местните вярвали, че крие много мистериозни тайни. Именно с тази вяра, днес ние продължаваме да разкриваме тайните му. Тази област има история от близо 600 000 години.

Стените на замъка обграждат голям район. Разкопките трябва да се проведат под водата, което е изключително трудно. За момента не знаем с точност колко дълбоко в тинята са заровени останките. На места стените се издигат на приблизително 4 метра над дъното. Благодарение на алкалността на водата, останките са добре запазени. Успяхме да заснемем останките на замъка. Вярваме, че сме открили нова област за археологически изследвания’.