Случилото се на 11-ти септември 2001 година е ‘вътрешна работа’?!

Скоро след атентатите от 11-ти септември 2001 година започват да се разпространяват и популяризират книги, филми и интернет страници, в които се изказват предположения, че отделни членове на правителството на САЩ са знаели за предстоящите атентати, но не са направили нищо, за да ги предотвратят или че атентатите са операция под фалшив флаг, чиято цел била да се създаде атмосфера, в която да може да се оправдае огромното увеличение на военния бюджет, нападенията срещу страни от Близкия изток за осигуряване на достъп до петрол и засилването на президентската власт. Конспиративните теориите са дело основно на членовете на ‘Движение за истината за 11 септември’, зародило се в началото на 2002 година. Ключовата теория е тази за контролираното разрушаване на Кулите близнаци и Сграда 7 на Световния търговски център.

атентатът в САЩ

Предполага се, че разрушаването на Кулите близнаци било контролирано и не е в резултат на разбили се в тях самолети. Тази теория се поддържа не само от теоритици на конспирацията, но и от множество уважавани инженери, физици и експерти по разрушаването. Според тях, сградите са сринати по начин, наподобяващ контролирана експлозия. Освен това, данните във връзка с атаката не се публикуват сред обществеността, тъй като това би могло да компрометира обществената безопасност. Понастоящем, данните се съхраняват от Националния институт за стандарти и технологии (НИСТ).

Другият ключов момент в конспиративната теория е свързан със сриването на Сграда 7 часове след разрушението на Кулите близнаци! И до ден днешен въпросите остават без отговори – защо и как тази сграда е била разрушена. Официалната версия е, че огънят от основната сграда се е разпространил към Сграда 7, но това противоречи на конвенционалното унищожаване на подобен род сгради. Начинът, по който са били построени, не би им позволил да се самоунищожат едни други. Други сгради, които не са толкова структурно здрави, и въпреки, че били сериозно засегнати от огъня, не са се сринали, така че това представлява сериозна пукнатина в официалната версия.

Има и въпроси, свързани с кадри от разрушението, от които става ясно как Северната кула сякаш изригва, а отломките се движат хоризонтално и с висока скорост. Според някои експерти, тежките отломки от този тип не би трябвало да се движат толкова бързо. Внезапността на срутванията предполага наличието на експлозиви. Защото сградите започват да се срутват бързо и изведнъж, като струи от пушек и прах са изхвърляни хоризонтално от всички страни на сградата, няколко етажа под линията на пулверизация.

Към днешна дата има много сайтове и разследвания, които се стремят да стигнат до дъното на историята и да разкрият истината за семействата на жертвите. А дали тя някога ще излезе наяве, само времето ще покаже…