11 любопитни факта за Млечния път

Най-вероятно всеки познава добре мястото, на което живее, има любими локации и знае как да се придвижи от едно място до друго по-най-бързия начин. Колкото и добре да познаваме местообитанието си, то със сигурност крие тайни, за които дори и не подозирате. Същото може да се каже и за нашата галактика – Млечния път. Нашият звезден дом представлява невъобразимо голямо пространство, изпълнено с милиарди звезди, мъглявини, други астрономически обекти, енергия и тъмна материя, като голяма част от всичко това все още е забулена в мистерия дори и за учените. Тук ще ви представим 11 известни на науката, но не толкова популярни фактa за Млечния път!

 • Името ‘Млечен път’ произлиза от древността

  името Млечен пътСнимка: fineartamerica.com

  Преди изобретяването на изкуственото осветление всички са имали безпрепятствен изглед към нощното небе. Огромната ‘млечна’ ивица от звезди, пресичаща небосвода, била видима от почти всички краища на Земята. Предците ни давали различни имена на небесното явление, но днешното название на галактиката идва от Древна Гърция. Митът гласял, че Млечният път се образувал от кърмата на богинята Хера, която хранела малкия Херкулес.

 • Не се знае колко точно звезди има в Млечния път

  колко звезди има в Млечния пътСнимка: s1.1zoom.me

  Броенето на звездите не е лесна задача. И до ден днешен има дебати относно това кой е най-добрият начин това да се прави. Телескопите виждат само най-ярките звезди в галактиката, като се предполага, че има още много скрити зад космически облаци от газ и прах. Един от най-разпространените начини за изчисляване броя на звездите е чрез наблюдение на движението им в Млечния път, което дава насока за гравитационното притегляне и масата на галактиката. След делене на масата на Млечния път на масата на средно голяма звезда се получава приблизителен брой звезди в галактиката ни.

 • Не се знае колко точно е масата на Млечния път

  Млечният пътСнимка: www.universetoday.com

  Астрономите не са сигурни колко точно е масата на галактиката ни, но въпреки това има предположения, че тя е в диапазона между 700 милиарда и 2 трилиона пъти масата на Слънцето. Според учените повечето от теглото ѝ (около 85 процента) се дължи на тъмната материя, която всъщност не може да бъде наблюдавана и повечето от това, което се знае за нея се базира на предположения. При последни проучвания проведени от Екта Пател от Университета в Туксон, Аризона е използван метод, при който се наблюдават съседни галактики и гравитационното влияние на Млечния път върху тях. Изчислено е, че масата на галактиката ни е около 960 милиона пъти тази на Слънцето. Но кой знае!?

 • Млечният път се намира в голяма ‘празнота’ във Вселената

  космическа мрежаСнимка: www.sci-news.com

  Според различни независими проучвания Млечния път и съседните му галактики се намират в голяма ‘празнота’. Структурата на Вселената представлява гигантска мрежа от нишки, свързващи гъсто ‘населени’ региони с галактики. Между самите нишки се намират така наречените ‘празноти’, като Млечния път е разположен в една такава, наречена KBC (абревиатура от английските имена Кийнан, Баргър и Коуи – откривателите на празнотата).

 • Черна дупка в центъра на Млечния път

  черна дупкаСнимка: www.nationalgeographic.com

  Според астрономите в центъра на нашата галактика има гигантска черна дупка с маса приблизително 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Учените са убедени, че тя е там, тъй като наблюдават звездите в центъра на Млечния път и установяват, че те орбитират около обект с огромна маса, който не може да бъде видян. През последните години се правят опити да се създаде изображение на зоната около черната дупка с помощта на модерни радио телескопи, като се очаква в скоро време вече да има резултати.

 • Млечният път има сателитни галактики

  сателитни галактикиСнимка: www.nao.ac.jp

  Когато Фернандо Магелан прекосявал южното полукълбо през 16-ти век, той и екипажът му били първите европейци, които описали кълбовидни звездни купове (клъстери) в нощното небе. Тези клъстери всъщност са малки галактики, които орбитират около Млечния път, както планетите около Слънцето. Наречени са Малък и Голям Магеланов облак. Интересно е, че има и други подобни мини галактики, обикалящи Млечния път, като според астрономите някои от тях дори ще бъдат погълнати от него.

 • Млечният път е изпълнен с органични съединения

  органични молекули в космосаСнимка: www.sci-news.com

  По-голямата част от галактиката ни се счита за празно пространство, но всъщност то е изпълнено с голямо количество органични молекули, познати още като алифатни въглеродни съединения*. Тези съединения се образуват в някои звезди и биват изхвърлени в междузвездното пространство. Проучване проведено през юни 2018 година установява, че тези подобни на мазнини вещества представляват между една четвърт и една втора от междузвездния въглерод в Млечния път.

  алифатни въглеродни съединения*органично съединение, чиято молекула съдържа главна верига от въглеродни атоми

 • Млечният път ще се сблъска със съседа си

  Млечния път и АндромедаСнимка: www.universetoday.com

  Тъжно, но факт – нашата галактика няма да съществува вечно, или поне не такава каквато я познаваме. Астрономите твърдят, че Млечният път и галактиката Андромеда (най-близката съседна галактика) се приближават една към друга със скорост от около 400 000 километра в час. Това означава, че двете галактики ще се сблъскат след приблизително 4 милиарда години. Астрономите предполагат, че най-вероятно по-голямата Андромеда ще погълне Млечния път.

 • Звезди от други галактики са се запътили към Млечния път

  междугалактически звездиСнимка: www.harvard.edu

  През последните години се провеждат изследвания, чиято цел е да се проследят звезди, движещи се със свръхвисока скорост, които са изхвърлени от Млечния път, след като са взаимодействали с черната дупка в центъра му. Но това, което астрономите открили е, че повечето от наблюдаваните бързодвижещи се звезди не се отдалечават от галактиката ни, а се приближават. Според учените това са звезди изхвърлени от други галактики, като първата заподозряна е сателитната на Млечния път – Голям Магеланов облак.

 • От центъра на Млечния път се издуват мистериозни ‘балони’

  облаците ФермиСнимка: astronomy.com

  Представете си, че във всекидневната ви, която виждате всеки ден в продължение на години, откриете, че има слон, който не сте забелязали досега! Нещо подобно се случва с астрономите през 2010 година, когато откриват гигантски, невиждани дотогава структури, простиращи се на около 25 000 светлинни години от двете страни на диска на Млечния път. Наречени ‘Балоните на Ферми’ (Ферми е телескопът, който ги е открил), тези излъчващи гама лъчи обекти остават необяснени до 2017 година, когато е предложена теория, според която структурите са резултат от ненаблюдавано досега събитие, случило се преди 6 до 9 милиона години в центъра на галактиката. Черната дупка в центъра на Млечния път е погълнала огромно количество газ и прах, като е започнала да изхвърля гигантските облаци.

 • Галактиката ни е бомбардирана от странни космически импулси

  космически импулсиСнимка: 2.bp.blogspot.com

  През последното десетилетие астрономите засичат странни светлинни импулси, идващи от дълбокия космос. Познати като бързи радио импулси (FRB), мистериозните сигнали все още нямат обяснение. Въпреки че са познати на науката от около 10 години, доскоро изследователите бяха засекли не повече от 30 от тях, когато австралийски астрономи засекли около 20 нови импулса. Произходът им все още е неизвестен, но екипът успял да установи, че сигналите идват от много голямо разстояние – над 2 милиарда светлинни години.