НАСА е открила 10 планети подобни на Земята

Според учени от НАСА телескопът Кеплер е открил 10 нови планети извън Слънчевата система, които наподобяват Земята. Установено е че, температурата и размера на новооткритите планети са близки до тези на Земята, а това от своя страна означава, че е напълно възможно на тях да има живот! Екзопланетите се намират в ‘обитаемата зона’ на звездите си, тоест на разстояние, при което водата би могла да бъде в течно състояние – едно от най-важните условия за съществуването на живот. След изстрелването на Кеплер в открития космос през 2009 година, телескопът е открил 4034 обекта и в последствие за 2335 от тях е потвърдено, че са екзопланети, но едва за 50 се смята, че може да има живот на тях.

новa планетa

‘Сами ли сме? – Може би, Кеплер вече е отговорил на този въпрос индиректно, но все пак се нуждаем от доказателства’ – споделя Марио Перез, учен от отдела по астрофизика на дирекция Научна мисия на НАСА.

Космическият телескоп Кеплер открива планети чрез засичането на миниатюрен спад в яркостта на звездата, който се появява, когато планета преминава пред нея (това преминаване е известно още като транзит). Важно е да се отбележи, че Кеплер осигурява и първите изображения на TRAPPIST-1, може би най-забележителната екзопланетна система, открита до този момент.

Най-интересна от новите 10 планети е KOI 7711, за която учените казват, че е най-близко разположената екзопланета до Земята, чиито размери (около 1.3 пъти по-голяма от Земята) и количество получавано енергия в най-голяма степен наподобяват тези на нашата планета. Това от своя страна ни подсказва какви биха могли да бъдат температурите и евентуално дали има вода на повърхността ѝ.

Въз основа на получените от Кеплер данни се дава възможност да се определи състава и големината на екзопланетите. Десетте новооткрити планети могат да бъдат разграничени в две групи – малки, каменисти планети, които са с около 75 процента по-големи от Земята и големи газови планети, наподобяващи Нептун. На този етап, учените все още не могат да обяснят как при някои от планетите, попадащи в първата група при малко повишение в количеството водород и хелий, екзопланетите драматично увеличават размерите си, което от своя страна им дава възможност ‘да се присъединят’ към втората група.

Мисията на Кеплер приключи през октомври 2018 година, като той се наследява от сателита за изследване на преминаващи екзопланети (ТЕСС – изстрелян през април 2018 година), който ще наблюдава в продължение на две години най-близките и най-ярки 200 000 звезди.