НАСА е открила 10 планети подобни на Земята
Според учените от НАСА, телескопът Кеплер е открил 10 нови планети извън Слънчевата система, които наподобяват нашата планета. Установено е че, температурата и размера на новооткритите планети са близки до тези на Земята, а това от своя страна означава, че е напълно възможно да има живот на тях! Екзопланетите се намират в ‘обитаемата зона’ на техните звезди, т.е. на разстояние, при което водата би могла да бъде в течно състояние – едно от най-важните условия за съществуването на живот. След изстрелването на Кеплер в открития космос през 2009год., телескопът е открил 4034 обекта и в последствие за 2335 от тях е потвърдено, че са екзопланети, но едва за 50 се предполага, че може да има живот на тях.

нови планети

Сами ли сме? – Може би, Кеплер вече е отговорил на този въпрос индиректно, но все пак се нуждаем от доказателства’ – казва Марио Перез, учен от отдел ‘Астрофизика’ на дирекция ‘Научна мисия на НАСА.

Космическият телескоп Кеплер открива планети чрез засичането на миниатюрен спад в яркостта на звездата, който се появява когато планетата преминава пред нея (това преминаване е известно още като ‘транзит’). Важно е да се отбележи, че Кеплер осигурява и първите изображения на TRAPPIST-1, може би най-забележителната екзопланетна система открита до този момент.Най-интересна от новите 10 планети е KOI 7711, за която учените казват, че е най-близко разположената екзопланета до Земята, чиито размери(около 1.3 пъти по-голяма от Земята) и количество получавано енергия в най-голяма степен наподобяват тези на нашата планета. Това от своя страна ни подсказва какви биха могли да бъдат температурите и евентуално дали има вода на повърхността на планетата.

Въз основа на получените от Кеплер данни се дава възможност да се определи състава и големината на екзопланетите. Десетте новооткрити планети могат да бъдат разграничени в две групи – малки, каменисти планети, които са с около 75% по-големи от Земята и големи газови планети, наподобяващи Нептун. На този етап, учените все още не могат да обяснят как при някои от планетите попадащи в първата група при малко повишение в количество водород и хелий, екзопланетите драматично увеличават размерите си, което от своя страна им дава възможност ‘да се присъединят’ към втората група.

От 2018 година Кеплер ще бъде наследен от сателита за изследване на преминаващи екзопланети (ТЕСС), който ще наблюдава в продължение на две години най-близките и най-ярки 200 000 звезди.