Японски хотели със служители роботи-динозаври – реалност, а не фантастика!

По данни от 2015 година в Страната на изгряващото слънце има повече от 78 000 хотела, но Henn na Hotel (в превод от японски език означава Странният хотел) не е като всички останали. Това, което сериозно го отличава е фактът, че по-голямата част от персонала му се състои от роботи! Да, колкото и невероятно да звучи, но на рецепцията няма да бъдете посрещнати от човек, а от хуманоиден робот и два робота-динозаври. Специално вградените в тях сензори, отчитащи движение, им помагат да разберат кога точно има човек край тях.

Първият подобен хотел не само в Япония, но и в света отваря врати през юли 2015 година в град Нагасаки. През следващите години хотелската верига се появява и в Токио, а целта е след време хотелите са станат 100. Всеки хотел разполага с 140 робота, 72 стаи и 7 човека за поддръжка на роботите.

хотел с роботи ЯпонияСнимка: www.nippon.com

Динозаврите на рецепцията на външен вид по нищо не се различават от тези в небезизвестния филм ‘Джурасик Парк’, но с тази разлика, че тези в хотела носят малки шапки, подобни на тези на пиколо. За улеснение на посетителите с роботите може да се общува на няколко езика, сред които японски, английски, китайски и корейски.

Още при самото настаняване лицето на всеки гост бива сканирано. Това е необходимо, тъй като отварянето и затварянето на вратите, както и ползването на асансьора се извършва посредством лицево разпознаване, функция, която става неактивна след края на престоя в хотела. Разбира се тези, които не желаят да се възползват от него могат да поискат карта за достъп. Багажът на гостите се пренася от специална роботизирана количка до самата стая. Ниските разходи по поддръжката на хотела дават възможност и за по-достъпни цени за нощувка, започващи от 138 долара на вечер.

Получаваме много позитивна обратна връзка от гостите. Те намират за много интересно и вълнуващо това, че имат на разположение робот в стаята си, който да им помага в това да сменят телевизионните канали, да им казва точен час или прогнозата за времето например. Разбира се, погрижили сме се и за най-малките ни посетители. В стаите, в които са настанени те могат да си играят с малък робот във формата на яйце на динозавър’ – споделя Юкио Нагай, мениджър на хотела в Нагасаки.

Една от малкото дейности, извършвани от хора е почистването на стаите. За съжаление на този етап роботизираните хотели не разполагат с ресторанти, но за сметка на това на всеки етаж има автомати за пакетирана храна.

роботи-служители любопитноСнимка: www.komando.com

По отношение на сигурността се осъществява 24-часов контрол посредством камери. Друга мярка с цел осигуряване на безопасност е свързана с това, че след 23 часа входът на хотела автоматично се заключва.

Любопитен факт е, че и рибите в аквариума от фоайето на хотела също са роботи. Зареждат се с батерии, а множеството вградени в тях светлинки привличат вниманието на всеки гост, особено на най-малките!


Видео: YouTube channel ‘The Japan Times’

Разчитаме много на роботите, но трябва да отчетем факта, че те не могат да заместят хората напълно. Поради тази причина в случай на възникнал проблем във всеки хотел винаги има хора на смяна, които да се заемат с бързото му и своевременно разрешаване’ – споделя Хидео Савада, собственик на хотелската верига.