‘Къщите пещери’ в Китай, обитавани от хилядолетия

В Льосовото плато, Северен Китай, хората живеят в пещери известни като яодонг (窑洞), което в превод от китайски език означава ‘къща пещера’. Някои от тях са издълбани в хълмове, а тези в равнинните части – вертикално в земята.

Платото е с площ от около 640 000 квадратни километра и се намира в долината на река Уей, провинциите Шаанси и Шанси. То заема важно място в китайската история, защото се смята за люлка на китайската цивилизация.

пещерен дом

Образувано е от отлагането на много фини частици льос*, пренасяни от вятъра в продължение на милиони години. В резултат на това почвата в платото е изключително фина, плодородна и лесно обработваема, не само за отглежданите земеделски култури, но и за изкопаването на пещерни жилища.

льос* – еолична почва, формирана от слабо споени прахови частици.

Първите такива къщи се появяват по време на китайската династия Ся (в периода от 2070 до 1600 година преди Христа), но стават популярни едва по времето на династия Хан (206 преди Христа – 220 година след Христа). Най-много пещерни жилища се изграждат по време на династия Мин (1368 – 1644 година) и Цин (1644 – 1912 година).

Периферията на платото е осеяна с хълмове, като в тях са изкопани по-често срещания тип пещерни къщи. Всяка от тях започва с продълговато помещение с дървена врата. Тези, които могат да си позволят го правят да се издава малко от хълма (обикновено се използват тухли). Често срещано е при клановете и по-големите семейства къщите да се строят близо една до друга или дори една върху друга.

В средните части на Льосовото плато, там където няма хълмове, местните копаят вертикална квадратна дупка, представляваща двора на къщата, но ‘потънал’ в земята. След като той е готов, започва копаенето в хоризонтална посока от четирите страни на квадратния двор. Достъпът до къщата е възможен посредством рампа или подземен коридор.

къщи пещери в КитайСнимки: www.amusingplanet.com

Въпреки че ‘къщите пещери’ се обитават от бедни, условията на живот в тях са добри, особено в тези с течаща вода и електричество. Защото през летните месеци е хладно, а през зимните топло.

В миналото платото било важен център по Пътя на коприната, но освен нея се пренасяли също и рубини, кожи, злато, слонова кост, керамика и много други.

На 23-ти януари 1556 година се случва едно от най-разрушителните земетресения в историята, известно още като Великото китайско земетресение. Според учените то било със сила 8 по скалата на Рихтер. Епицентърът му се намирал в долината на река Уей, провинция Шанси и взима повече от 820 000 жертви или около 60 процента от населението в района.

Предполага се, че днес около 40 милиона души живеят в изкуствено създадени пещери.