Янгшан – древна каменна кариера в Източен Китай

Кариерата Янгшанг е прочута с незавършените си монолити с гигантски размери. Работата е прекратена по време на управлението на император Йонгъл (управлявал от 1402 до 1424 година), третият владетел от династия Минг.

Кариерата Янгшанг се намира близо до град Нанкин, Източен Китай. Използвана е в продължение на много векове като източник на каменни блокове необходими за строежа на сгради и монументи. Днес кариерата е археологически обект с висока историческа и културна стойност за страната.

древната кариера Янгшанг

През 1405 година император Йонгъл наредил изсичането на огромни каменни блокове, за да бъдат използвани в мавзолея Минг Шаолинг, предназначен за починалия му баща.

Били изсечени три отделни парчета. Правоъгълен блок, предназначен за основа (пиедестал), блок за основното тяло на монумента и такъв за най-високата част, която трябвало да бъде украсена като корона. След като повечето от работата била извършена, архитектите осъзнали, че местенето на гигантските каменни блокове и поставянето им в необходимата позиция би било физически невъзможно.

В резултат на това, проектът бил изоставен и трите недовършени гигантски блока все още стоят в кариерата.

Размерите и теглото на блоковете са наистина внушителни. Камъкът предназначен за основата е с впечатляващите 30 метра дължина, 13 метра дебелина и 16 метра височина. Теглото му е изчислено на приблизително 16 200 тона. Блокът за основното тяло е с по-малки размери, но също толкова впечатляващи – 49 метра дължина, 11 метра височина и 4.5 метра дебелина, с тегло от почти 8800 тона. Третата част е най-малка – 10.7 метра височина, 20.3 метра дължина и 8.4 метра дебелина, като теглото ѝ е около 6100 тона.

Изследователите твърдят, че ако проектът бил завършен и трите части на паметника били пренесени и сглобени на плануваното място, резултатът щял да бъде монумент с впечатляващата височина от 73 метра и тегло над 30 000 тона!

каменна кариера в КитайСнимки: grahamhancock.com

Местна легенда гласи, че работниците, които не успявали да достигнат дневната си норма изсечени скали, били екзекутирани на място. В тяхна памет, както и включително на тези, загинали от преумора, близкото село е известно като ‘Фенту’ или ‘Могилата’, а целият район е прочут с името ‘Долината на главата на смъртта’.

Днес на мястото, на което трябвало да бъде издигнат величествения монумент (в мавзолеят Минг Шаолинг), е изграден паметник с височина от 8.78 метра.