Янгшан – древна каменна кариера в Източен Китай

Кариерата Янгшанг е прочута с незавършените си монолити с гигантски размери. Работата е прекратена по време на управлението на император Йонгъл (управлявал от 1402 до 1424 година), третият владетел от династия Минг.

древни монолити Китай

Кариерата Янгшанг се намира близо до град Нанкин, Източен Китай. Използвана е в продължение на много векове като източник на каменни блокове необходими за строежа на сгради и монументи. Днес кариерата е археологически обект с висока историческа и културна стойност за страната.

древната кариера Янгшанг

През 1405 година император Йонгъл наредил изсичането на огромни каменни блокове, за да бъдат използвани в мавзолея Минг Шаолинг, предназначен за починалия му баща.

Били изсечени три отделни парчета. Правоъгълен блок, предназначен за основа (пиедестал), блок за основното тяло на монумента и такъв за най-високата част, която трябвало да бъде украсена като корона. След като повечето от работата била извършена, архитектите осъзнали, че местенето на гигантските каменни блокове и поставянето им в необходимата позиция би било физически невъзможно.

гигантски каменни блокове Китай

В резултат на това, проектът бил изоставен и трите недовършени гигантски блока все още стоят в кариерата.

Размерите и теглото на блоковете са наистина внушителни. Камъкът предназначен за основата е с впечатляващите 30 метра дължина, 13 метра дебелина и 16 метра височина. Теглото му е изчислено на приблизително 16 200 тона. Блокът за основното тяло е с по-малки размери, но също толкова впечатляващи – 49 метра дължина, 11 метра височина и 4.5 метра дебелина, с тегло от почти 8800 тона. Третата част е най-малка – 10.7 метра височина, 20.3 метра дължина и 8.4 метра дебелина, като теглото ѝ е около 6100 тона.

древна кариера в Китай

Изследователите твърдят, че ако проектът бил завършен и трите части на паметника били пренесени и сглобени на плануваното място, резултатът щял да бъде монумент с впечатляващата височина от 73 метра и тегло над 30 000 тона!

Блокът предназначен за най-горната част от паметникаЯнгшангСнимки: grahamhancock.com

Местна легенда гласи, че работниците, които не успявали да достигнат дневната си норма изсечени скали, били екзекутирани на място. В тяхна памет, както и включително на тези, загинали от преумора, близкото село е известно като ‘Фенту’ или ‘Могилата’, а целият район е прочут с името ‘Долината на главата на смъртта’.

Днес на мястото, на което е трябвало да бъде издигнат величествения монумент (в мавзолеят Минг Шаолинг), е издигнат паметник с височина от 8.78 метра.