В Египет са открити ями на 3600 години с останки от ръце

През 2012 година археолози направили откритие в древния град Аварис*, Северен Египет, което сякаш излиза директно от филм на ужасите. Открити са 16 отсечени ръце, заровени в ями около и в древен дворец. Учените са на мнение, че затова не са отговорни нито фараоните, нито техните мумии, а зловещ древен ритуал.

град Аварис* – днешен Тел Ал-Даба.

останки Древен ЕгипетСнимка: www.diadrastika.com

Археолозите определили, че възрастта на костите е около 3600 години, като имат няколко предположения на какво точно се натъкнали. Всички ръце са десни и изглеждат неестествено големи. Били поставени в 4 отделни ями в дворец, който според археолозите принадлежал на владетели от племената на хиксосите. Това са група азиатски племена, които през 1720 година преди Новата ера нахлуват в Древен Египет и го управляват повече от век. По време на управлението им столица на Египет бил град Аварис.

Манфред Битек, австрийски археолог, ръководещ разкопките в древния град Аварис, твърди, че откритието потвърждава някои истории от древни египетски ръкописи. Въпреки че това е първото физическо доказателство за съществуването на подобна традиция, древните текстове гласят, че войници, които донесат дясната ръка на врага си получавали голямо количество злато като награда.

Разбира се, да отрежеш ръцете на врага си се използва в преносен смисъл, означавайки да му отнемеш силите, но изглежда, че той се използвал и в буквалния си смисъл. Сведения за подобна практика има на една от стените на гробницата на фараон Ахмос, управлявал Египет в периода 1552 – 1525 година преди Новата ера, където е записано следното: ‘Аз се сражавах и донесох ръката на врага си!’

Интересно е, че повечето от ръцете били открити в две от ямите, като в другите две имало само по една ръка. Засега няма доказателства, сочещи на какви хора са принадлежали отрязаните крайници, но някои експерти са на мнение, че били на местни египтяни или на хора от териториите на Леванта*.

Леванта* – територия, включваща цялото Източно Средиземноморие и островите му.

древен египетски ритуалСнимка: www.wikimedia.org

Битек твърди още:

Това също така може да е част от някакво наказание. Може би така лишавали човек от всякакво право на притежание завинаги. До момента това е единственото доказателство, различно от древните текстове, че този ритуал действително се провеждал. Ако е така, то най-вероятно всяка яма представлява отделна церемония’.

Двете ями, в които имало само по една ръка, били разположени точно пред тронната зала на двореца. Други археолозите смятат, че тъй като преди 3600 години тази част от Египет била управлявана от хиксосите, то тези ритуали може по някакъв начин да са били свързани с тях.

яма с останки от ръцеСнимка: www.purch.com

Повечето от информацията за уникалното откритие се базира на предположения. Други са на мнение, че церемониите били свързани с египетските боговете. Те изхождат от факта, че намерените ръце са сравнително големи, което предполага, че хората, на които принадлежали не били случайни. Това повече прилича на жертвоприношение, отколкото на осакатяване на вражески войници или вид наказание. Някои археолози предполагат, че ямите с по една ръка били предназначени за дар за боговете.

Подобни жертвоприношения не са изненадващи в територии, които били уязвими за нашествия. Египтяните се молели на боговете да покосят нашествениците, като им изпратят глад и болести. Битек добавя, че тези ями може и да са част от ритуал, целящ да предпази египетските земи от нашествениците с помощта на боговете.

Разкопките в древния град Аварис продължават и до днес, като до момента все още няма нови открития, които да хвърлят светлина върху загадъчните ями в древния град Аварис.