Юпитер не се върти около Слънцето! А около какво?

Газовият гигант Юпитер всъщност не се върти в орбита около Слънцето, странно нали? Но нека не се притесняваме, няма да загубим най-голямата си планета!

Астрономи от европейска обсерватория открили, че Юпитер, благодарение на огромните си размери и маса, не се върти в орбита около Слънцето. Изчислено е, че теглото на газовия гигант е близо 2.5 пъти по-голямо от теглото на всички останали планети от Слънчевата система взети заедно. Тази гигантска маса е причината за странната аномалия, а именно, че гравитационният център между Юпитер и Слънцето не се намира във вътрешността на нашата звезда. Точката, около която се върти гиганта е на хиляди километри  над повърхността на Слънцето.

Юпитер

Но как е възможно това?

Когато един обект се върти около друг, всъщност и двата обекта  се въртят около един общ гравитационен център. Гравитационния център се намира по-близо до по-голямото от двете тела.

Нека разгледаме каква е ситуацията със Земята, която също се върти около Слънцето. В случая Слънцето е несъизмеримо по-голямо от Земята и гравитационният център се намира дълбоко под повърхността на звездата ни. Това прави нещата да изглеждат все едно големият обект не се движи, а по-малките се въртят около него.

Тъй като Слънцето е толкова голямо, гравитационния център, около който се въртят Земята, Марс, Венера и дори Сатурн е дълбоко под повърхността му. Но ситуацията с Юпитер е различна. Всъщност гравитационния център, около който се върти Юпитер се намира на 1.07 соларни радиуса* разстояние от Слънцето.

соларен радиус* – единица за измерване големината на звездите спрямо Слънцето.
1 соларен радиус = 696 265 километра.


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’