Андският кондор – една от най-големите летящи птици на планетата

Тази птица се среща още и с наименованието южноамерикански кондор и е единственият жив представител на рода Вултур (Vultur). Обитава западните и най-южни части на континента Южна Америка. Въпреки че това е най-голямата жива и едновременно с това летяща птица на планетата*, тя не е толкова позната, както е например пойния лебед, щъркела, розовия пеликан или белоглавия орел.

най-голямата летяща птица на планетата* – вземайки предвид тегло и размах на крилете едновременно. На тегло достига до 15 килограма, а размахът на крилете до 3.3 метра.

двойка южноамерикански кондориандски кондори

Едва 4 птици имат по-голям размах на крилете от този на андския кондор – странстващ албатрос, южен кралски албатрос, голям бял пеликан и къдроглав пеликан. На височина андският кондор може да достигне 1.2 метра, като следва да отбележим, че за разлика от много други птици, мъжките екземпляри тук са по-едри от женските.

Въпреки зашеметяващия си размах на крилата, южноамериканският кондор изпитва затруднение да се задържа във въздуха за по-продължителен период от време, като причината за това е огромното му тегло! Ето защо той предпочита по-ветровити райони, където може да се възползва от теченията. Благодарение на тях той може да достигне забележителните 5500 метра височина!

Несъмнено андският кондор има запомнящ се външен вид! Тялото му е с черно оперение, а по крилата има и бели пера и когато те са разтворени наподобяват клавиши на пиано. Но това, което силно го отличава от много други птици е плешивата глава и бяло оперение в основата на шията, наподобяващо якичка, характерна както при мъжките, така и при женските. Освен това мъжкият има нещо като гребен на главата и е с жълти очи, докато женската е с червени очи и е без гребен (снимката по-горе).

Храни се с мърша и това от своя страна го поставя в ролята на ‘чистач в природата’. Кондорът с радост ‘ще се погрижи’ за всякакви умрели животни из планинските райони, както и за онези морски обитатели, изхвърлени на брега особено ако са и по-големи на размер.

Противно на името му андският кондор не обитава единствено Андите в Южна Америка. Екземпляри от вида биха могли да се забележат и в крайбрежните зони, заради океанския бриз и дори в пустинните части на континента, където кондорът се възползва от топлите въздушни течения. Популацията му е най-голяма в Аржентина, Чили, Боливия и Перу, като през последните десетилетия тя отбелязва значителен спад в Еквадор и Колумбия.

бебе андски кондорандски кондор граблива птицаСнимка: blog.cincinnatizoo.org

Женската снася едно яйце на всеки 2 години, като инкубационният период е между 54 и 58 дни. Въпреки този дълъг период двойката кондори не прави голямо и безопасно гнездо за малкото си, а оставя яйцето да лежи върху голата скала. В грижите за него активно участват и двамата родители, като малкото ги напуска на 2-рата си година, а полова зрялост достига на около 6-годишна възраст.

Южноамериканският кондор е същински дълголетник сред птиците – в природата достига до около 50 години, но са известни и случаи на кондори отглеждани в плен, чиято възраст достига 75 години!

През 1973 година видът му попада в Червения списък на застрашените видове, тъй като много земеделци от районите на неговото местообитание го убивали, вярвайки, че той заплашвал добитъка им. Обезлесяването бил другият фактор, който оказал негативно влияние върху разпространението му. След дългогодишни усилия популацията му е възстановена, а видът му е изваден от списъка.

южноамерикански кондор най-голямата птицаСнимка: abcbirds.org

Южноамериканският кондор е национален символ в Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу. Образът му играе важна роля във фолклора и митологията на народите от района на Андите.