Шигирският идол – загадъчната дървена фигура на хиляди години

През 1894 година, на 4 метра под повърхността на торфените блата на Шигир, е намерена необикновена дървена фигура. Откритието, направено на около 100 километра северно от Екатеринбург, Русия, носи името Шигирския идол и се смята за една от най-старите откривани дървени скулптури в света. В момента фигурата се намира в Националния исторически музей в Екатеринбург.

Смята се, че дървената фигура първоначално била висока над 5 метра. В началото на 20-ти век долната част е загубена, като това, което останало е с височина около 2.8 метра. Шигирският идол представлява човешка фигура, като по цялата му повърхност има прави и наклонени линии и символи, които остават загадка и до ден днешен.

Шигирския идолСнимка: twitter.com

Първоначалното датиране на скулптурата показало, че тя е на около 9500 години, но скорошни анализи, направени с по-напреднала технология, разкриват, че дървената фигура е още по-стара. Експертите са на мнение, че Шигирският идол е на възраст от около 11 000 години, което го прави една от най-старите антропоморфни скулптури в света.

Въпреки че е почти двойно по-стара от египетските пирамиди, голяма част от дървесината на Шигирския идол е оцеляла през годините. Според последни изследвания, публикувани в списание ‘Античност’ (‘Antiquity’), дървената скулптура е направена от лиственица*, с помощта на каменни инструменти с няколко различни размера, позволяващи изработката на уникалните символи по повърхността.

лиственица* – род иглолистно дърво от семейство Борови. Това са едни от преобладаващите растения в тайгата на Русия и Канада.

Според учените уникалните линии по повърхността на Шигирския идол може да са свързани с вид древни вярвания и ритуали. В допълнение към оформената глава на скулптурата, по тялото има още няколко издълбани лица. Всяко едно от тях е с различни черти. Експертите предполагат, че ако скулптурата е участвала в различни ритуали, то те най-вероятно били свързани с лов и събирачество.

Въпреки че фигурата е направена от няколко отделни парчета, те са от едно и също дърво. Стъблото първо било разделено по дължина на две части, след което от вътрешната част на едната половина са изрязани парчетата за скулптурата. До това заключение се стигнало, след като били открити следи от едни и същи пръстени на дървото в няколко различни парчета от скулптурата.

Все още е пълна мистерия какво точно изобразява Шигирския идол. Учените са на мнение, че разгадаването на символите върху фигурата е ключът към разбирането не само на изкуството в Древна Евразия, но и на духовния свят на хората, обитавали тези гори преди 11 000 години.

древна дървена фигураСнимка: pinimg.com

Професор Михаил Жилин, водещ изследовател от Руската академия на науките, споделя:

‘Скулптурата е покрита със символи, които приличат на някакъв код. Хората са си предавали информация посредством дървената фигура’.

Въпреки загадката около значението на символите руският учен твърди, че създателите на Шигирския идол живеели в пълна хармония с природата, имали напреднало интелектуално развитие и сложен духовен живот.

Някои експерти предполагат, че правите линии по повърхността на дървената фигура може да символизират земя или хоризонт между земята и небето, между водата и небето, или граница, разделяща земния от духовния свят.

Шигирския идол РусияСнимка: www.sciencemag.org

Наклонените линии също могат да се интерпретират по няколко начина. Възможно е да изобразяват вода, змия, граница, а някои дори допускат, че са символ за опасност. Предполага се, че лицата върху Шигирския идол представляват духове или богове, а подредбата им едно под друго да символизира йерархия. Доктор Савченко, член на Руската академия на науките, има теория, според която дървената фигура изобразява сътворението на света, по начин, по който са си го представяли хората преди 11 000 години.

Въпреки разнообразните предположения на учените, възможно е символите и лицата върху Шигирския идол да са означавали нещо съвсем различно за създателите му, дори и нещо, което днешният човек не може да разбере!