Шигирският идол – загадъчната дървена фигура на хиляди години

През 1894 година, на 4 метра под повърхността на торфените блата на Шигир, е открита необикновена дървена фигура. Откритието, направено на около 100 километра северно от Екатеринбург, Русия, носи името Шигирския идол и се смята за най-старата откривана дървена скулптура в света. В момента фигурата се намира в Националния исторически музей в Екатеринбург.

Шигирския идолСнимка: twitter.com

Смята се, че дървената фигура първоначално била висока над 5 метра. В началото на 20-ти век долната част е загубена, като това, което останало е с височина около 2.8 метра. Шигирският идол представлява човешка фигура, като по цялата му повърхност има прави и наклонени линии и символи, които остават загадка и до ден днешен.

Първоначалното датиране на скулптурата показало, че тя е на около 9500 години, но скорошни анализи, направени с по-напреднала технология, разкриват, че дървената фигура е още по-стара. Експертите са на мнение, че Шигирският идол е на възраст от около 11 000 години, което го прави една от най-старите антропоморфни скулптури в света.

древна дървена фигураСнимка: internapcdn.net

Въпреки че е почти двойно по-стара от египетските пирамиди, голяма част от дървесината на Шигирския идол е оцеляла през годините. Според последни изследвания, публикувани в списание ‘Античност‘ (‘Antiquity’), дървената скулптура е направена от лиственица*, с помощта на каменни инструменти с няколко различни размера, позволяващи изработката на уникалните символи по повърхността.
Лиственица* – род иглолистно дърво от семейство Борови. Това са едни от преобладаващите растения в тайгата на Русия и Канада.

Древна дървена фигура РусияСнимка: www.russianartdealer.com

Според учените уникалните линии по повърхността на Шигирския идол може да са свързани с вид древни вярвания и ритуали. В допълнение към оформената глава на скулптурата, по тялото има още няколко издълбани лица. Всяко едно от тях е с различни черти. Експертите предполагат, че ако скулптурата е участвала в различни ритуали, то те най-вероятно били свързани с лов и събирателство.

Шигирския идол РусияСнимка: www.sciencemag.org

Въпреки че фигурата е направена от няколко отделни парчета, те са от едно и също дърво. Стъблото първо било разделено по дължина на две части, след което от вътрешната част на едната половина са изрязани парчетата за скулптурата. До това заключение се стигнало, след като били открити следи от едни и същи пръстени на дървото в няколко различни парчета от скулптурата.

Все още е пълна мистерия какво точно изобразява Шигирският идол. Учените са на мнение, че разгадаването на символите върху фигурата е ключът към разбирането не само на изкуството в древна Евразия, но и на духовния свят на хората, обитавали тези гори преди 11 000 години.

най-старата дървена фигураСнимка: ytimg.com

Професор Михаил Жилин, водещ изследовател от Руската академия на науките, твърди: ‘Скулптурата е покрита със символи, които приличат на някакъв код. Хората са си предавали информация посредством дървената фигура.‘

Въпреки загадката около значението на символите, руският учен твърди, че създателите на Шигирския идол живеели в пълна хармония с природата, имали напреднало интелектуално развитие и сложен духовен живот.

древна дървена скулптураСнимка: www.gannett-cdn.com

Някои експерти предполагат, че правите линии по повърхността на дървената фигура може да символизират земя или хоризонт между земята и небето, между водата и небето или граница, разделяща земния от духовния свят.

Наклонените линии също могат да се интерпретират по няколко начина. Възможно е да изобразяват вода, змия, граница, а някои дори допускат, че са символ за опасност. Лицата върху Шигирския идол може да представляват духове или богове, а подредбата им едно под друго да символизира йерархия. Д-р Савченко, член на Руската академия на науките, има теория, според която дървената фигура изобразява сътворението на света, по начин, по който са си го представяли хората преди 11 000 години.

фигурата от ШигирСнимка: pinimg.com

Въпреки разнообразните предположения на учените, символите и лицата върху Шигирския идол може да са имали съвсем различно значение за създателите му, дори и такова, което днешният човек не може да разбере.