5 знака доказващи, че човешката раса все още се развива!
Може би не си давате сметка за дългия еволюционен път, който човекът е извървял достигайки съвременния си образ. Така например, замисляли ли сте се как сме изглеждали преди 1000 години или дори преди 10 000хил. години? А как бихме изглеждали след 100 или 1000 години?

Задавали ли сте си въпроса дали все още се развиваме? Според учените е погрешно схващането, че сме спрели да се развиваме преди много години както и че начинът, по който изглеждаме днес е ‘финална версия’ на човешкия вид. Всъщност ние непрекъснато се развиваме и адаптираме към околната среда, в която живеем. Д-р Вирпи Лума от университета в Шефилд, Великобритания потвърждава, че хората продължават да се развиват и дори го правят по-бързо от преди. Скоростта на еволюция се е увеличила 100 пъти през последните 1000 години.

width=

Ето, кои са знаците, които ясно показват, че нашата еволюция продължава и днес:

1.Пиенето на мляко – възрастните не винаги са били способни да пият мляко. В миналото способността за усвояване лактоза се е губела след като бебето спре да суче мляко. Но с отглеждането на крави и кози тази способност се е възстановила и дори се е повишила и в днешно време пиенето на мляко е нещо напълно обичайно. В изследване проведено през 2006година се е установило, че усвояването на лактоза от възрастни хора е резултат от генетична мутация продължила 3000години. В днешно време повече от 95% от европейците могат да пият мляко.

2.Мъдреци – в миналото човекът е имал много по-голяма челюст и мъдреци помагащи му да дъвчи корени, ядки, листи и месо. Днес храната, която консумираме е по-мека и лесна за дъвчене(често пъти преминала термична обработка) и в повечето случаи я режем с нож. Поради тези причини нашите мъдреци са станали по-малки. Според някои хора мъдреците са станали толкова ненужни, че след време дори ще спрат да изникват!3.Устойчивост на болести – съвременната медицина помага на човека да се бори с различни болести. Така например, в Африка нови генетични мутации помагат в борбата с малария. Според учените, хората живеещи в градове имат по-силна имунна система и могат да устоят по-добре на болести като туберкулоза и прозака.

4.Свиване на мозъка – това може би ще изненада много хора, но за последните 30 000хил. години човешкия мозък се е намалил с големината на тенис топка (от 1500см3 до 1350см3). Според някои теории това предполага, че човекът е станал по-глупав, докато други теории твърдят, че по-малкия мозък е по-ефективен. Така както е и със съвременната технология – става все по-малка и по-малка, но същевременно и все по-мощна!

5.Сини очи – до преди 10 000хил. години хората не са имали сини очи. До тогава всички сме имали кафяви очи, не е известно какво е породило тази генетична мутация. Скорошно проучване сочи, че мъжете със сини очи намират за по-атрактивни жените със сини очи отколкото тези с друг цвят на очите, вероятно това се възприема като гаранция за вярност.

Би било много интересно да се проследи как човешката раса ще продължи своето развитие и как бихме изглеждали и функционирали в бъдеще. За съжаление тези мутации отнемат много време и днешното поколение по всяка вероятност няма да има възможност да ги проследи. Но това, което е сигурно, е че хората не са ‘завършени’ – ние непрекъснато се развиваме!