5 знака доказващи, че човешката раса все още се развива!

Може би не си даваме сметка за дългия еволюционен път, който човекът е извървял, достигайки съвременния си образ. Така например, замисляли ли сте се как сме изглеждали преди 1000 години или дори преди 10 000 хиляди години? А след 100 или 1000 години?

Задавали ли сте си въпроса дали все още се развиваме?

Според учените е погрешно схващането, че сме спрели да се развиваме преди много години както и че начинът, по който изглеждаме днес е ‘финална версия’ на човешкия вид. Всъщност ние непрекъснато се развиваме и адаптираме към околната среда, в която живеем.

Доктор Вирпи Лума от университета в Шефилд, Великобритания потвърждава, че хората продължават да се развиват и дори го правят по-бързо от преди. Според него скоростта на еволюция се е увеличила 100 пъти за последните 1000 години!

древни хора

Ето кои са знаците, които ясно показват, че нашата еволюция продължава и до днес:

  • Пиенето на мляко – възрастните не винаги са можели да пият мляко. В миналото способността за усвояване на лактоза се е губела след като бебето спре да суче мляко. Но с отглеждането на крави и кози тази способност се възстановява и в днешно време пиенето на мляко е нещо напълно обичайно. В изследване проведено през 2006 година се установило, че усвояването на лактоза от възрастни хора е резултат от генетична мутация продължила около 3000 години. В днешно време повече от 95 процента от европейците могат да пият мляко.

  • Мъдреци – в миналото човекът имал много по-голяма челюст и мъдреци, помагащи му в дъвченето на корени, ядки, листа и месо. Днес храната, която консумираме е по-мека и лесна за дъвчене (често пъти преминала термична обработка) и в повечето случаи я режем с нож. Поради тези причини нашите мъдреци са станали по-малки. Според някои експерти мъдреците вече са толкова ненужни, че след време дори ще спрат да изникват!

  • Устойчивост на болести – съвременната медицина помага на човека да се бори с различни болести. Например в Африка нови генетични мутации помагат в борбата с малария. Според учените хората, живеещи в градове имат по-силна имунна система и могат да устоят по-добре на болести като туберкулоза и прозака.

  • Свиване на мозъка – това може би ще изненада много хора, но за последните 30 000 хиляди години човешкият мозък се е намалил с големината на тенис топка (от 1500 до 1350 кубични сантиметра). Според някои теории това предполага, че човекът е станал по-глупав, докато други теории твърдят, че по-малкият мозък е по-ефективен. Така както е и със съвременната технология – става все по-малка и по-малка, но същевременно и все по-мощна!

  • Сини очи – до преди 10 000 хиляди години хората не са имали сини очи. Дотогава всички сме имали кафяви, но не е известно какво е породило тази генетична мутация. Наскоро проведено изследване установило, че мъжете със сини очи намират за по-атрактивни жените с техния цвят на очите, отколкото жени с друг цвят.

Би било много интересно да се проследи как човешката раса ще продължи своето развитие и как бихме изглеждали и функционирали в бъдеще. За съжаление тези мутации отнемат много време и днешното поколение по всяка вероятност няма да има възможност да ги проследи. Но това, което е сигурно, е че хората не са ‘завършени’, защото се развиваме непрекъснато!