Черните дупки не само разрушават, а могат и да създават!

Според публикувани доклади на НАСА, учените са открили следи от гигантска експлозия, чийто произход най-вероятно е малка черна дупка, намираща се на 26 милиона светлинни години разстояние от Земята. Черната дупка се намира сравнително близо, ако съдим по вселенския мащаб, в центъра на галактиката NGC 5195. Астрономите твърдят, че това е най-близкото наблюдавано подобно събитие.

галактикаСнимка: www.nasa.gov

Обикновено астрономите, а и не само те, свързват черните дупки с разруха, поглъщане на газови облаци, звезди дори и цели системи. Изглежда обаче, че освен да си ‘похапват’, черните дупки могат и да създават. Професор Шлегел от университета в Сан Антонио твърди, че подобни изследвания са от изключително значение, тъй като могат да разкрият информация за зараждането на Вселената.  Нормално е черните дупки да изхвърлят газ, но е необичайно такова събитие да бъде наблюдавано в толкова малка галактика като NGC 5195.

Учените забелязали следи от силна експлозия в спектъра на рентгеновата светлина близо до центъра на NGC 5195 с помощта на наземната обсерватория на НАСА Chandra X-rays. В заснетото изображение има две арки от рентгенови лъчи. Член от екипа направил откритието, Кристина Джоунс, споделя:

‘Смятаме, че рентгеновите лъчи са остатък от изхвърлена материя след огромната експлозия в средата на галактика NGC 5195. Това събитие може да има значително влияние върху съществуването на малката галактика’.

Снимка на NGC 5195 от обсерваторията Chandra X-raysчерна дупкаСнимка: www.cloudynights.com

Астрономите открили също и сравнително студен облак водород близо до ‘горната’ арка на експлозията. Това е доказателство, че горещите вълни са изхвърлили водорода извън центъра на NGC 5195. Този процес се нарича ‘обратен отговор’, като в този случай учените вярват, че ‘горната’ арка е изхвърлила достатъчно материал, за да се формира нова звезда.

Компютърна симулация на долната и горната арка на експлозиятакосмическа експлозияСнимка: www.dailygalaxy.com

Мери Мейшък, учен от същия екип, споделя:

‘Смятаме, че този обратен отговор възпира галактиките да се разширяват. Въпреки това, най-вероятно е отговорен за формирането на много звезди. Показва ни, че черните дупки не само разрушават, а че могат и да създават!’

Компютърно изображение на галактиката NGC 5195малка галактикаСнимка: www.lostvalleyobservatory.com

Изследователите твърдят, че за тези процеси е необходимо изключително много време. Те предполагат, че за да достигне моментното си състояние, на ‘долната’ арка ѝ е отнело между 1 и 3 милиона години, а на ‘горната’ от 3 до 6 милиона години.

ВселенаСнимка: 3c1703fe8d.site.internapcdn.net

Астрономите вярват, че експлозията е причинена от сблъсък на NGC 5195 с друга малка галактика – NGC5194. Въпреки разрушителния си характер, най-вероятно този сблъсък ще доведе до зараждането на много звезди. Професор Шлегел споделя следното:

‘Поведението на черната дупка в сърцето на NGC 5195 е пример за събитията случили се, когато Вселената била още млада!’