Дарвин: ‘ще се хвърли светлина върху произхода на човека’

Чарлз Дарвин е роден на 12-ти февруари 1809 година в град Шрюсбъри, Англия. Той е петото от общо шестте деца на заможното семейство на доктор Робърт и Сюзан Дарвин. През 1817 година Дарвин тръгва на училище и от 8-годишен проявява голям интерес към естествознанието (събира раковини на морски животни и яйца на птици).

Чарлз Дарвин на 7 годинидарвин като дете

През 1825 година започва да учи медицина в университета в Единбург, Шотландия. Но съвсем скоро открива, че медицината не е неговото призвание и в резултат занемарява следването си. През втората година от обучението си в университета се записва в студентски кръжок по естествознание. Разочарован от несериозното отношение на сина си към медицината, бащата му го изпраща да учи богословие в Кеймбридж. През януари 1828 година Дарвин започва своето следване, а 4 години по-късно се дипломира с отличен успех. По време на учението си Чарлз и братовчед му Фокс колекционират бръмбари. Дарвин се увлича толкова силно в това си занимание, че дори открива нови видове и прави публикации за тях в научно списание.

еволюция на човека

Чарлз Дарвин решава да продължи с образованието си по естествена история и заедно с колеги от университета планира изследователско пътешествие до Южна Америка (продължило цели 5 години). Тъй като страдал от морска болест, Дарвин прекарвал по-голямата част от времето си на сушата, правейки геоложки проучвания. Той подробно описвал наблюденията и теоретичните си разсъждения и регулярно ги изпращал в Кеймбридж заедно със събраните растителни и животински експонати. Обемът на изпращаните през годините експонати бил толкова голям, че било необходимо част от тях да бъдат съхранявани на склад. Още преди пътешествието на младите изследователи официално да приключи на 2-ри октомври 1836 година, Дарвин станал известен в научните среди.

Чарлз Дарвин

Около 20-ти юни 1837 година Дарвин завършва своя ‘Дневник’, като същевременно е и главен редактор на ‘Зоология на пътешествието на кораба Бийгъл’ и съавтор на ‘Геология на Южна Америка’. На 24-ти януари 1839 година е избран за член на Кралското научно дружество.

На 29-ти януари 1840 година Чарлз Дарвин и Ема Уеджууд (негова първа братовчедка) се женят в градчето Маер, Англия, след което заживяват в Лондон. В последствие, за да избягат от стреса на големия град, семейството се мести да живее в село Дауни. Имат десет деца като три от тях умират съвсем малки.

Чарлз и Ема Дарвинсемейство дарвин

На 22-ри ноември 1859 година излиза от печат книгата му ‘Произход на видовете’ и още същия ден всичките 1250 екземпляра биват продадени. Дарвин пише, че ‘ще бъде хвърлена светлина върху произхода на човека’. Книгата му предизвиква огромен международен интерес, но обществената дискусия е по-слаба, поради невъзможността Дарвин да участва в публичните дискусии, породена от здравословните му проблеми.

Книгата му се превежда на много езици и се превръща в основен научен текст, привличащ внимание от най-различни страни, включително и това на работническото съсловие. Дарвинизмът обединява множество идейни течения и концепции, свързани с еволюцията и трансмутацията на видовете. В резултат на големия си принос към науката, на 3-ти ноември 1864 година Чарлз Дарвин получава най-високото научно отличие – медала Копли на Кралското научно дружество. И до днес теорията му остава една от най-неопровержимите в естествознанието!

Дарвинизъм
велик учен

Дарвин умира на 19-ти април 1882 година в село Дауни, Англия. Погребан е в Уестминстърско абатство, редом до Джон Хершел и Исак Нютон.