Дарвин: ‘ще се хвърли светлина върху произхода на човека’

Чарлз Дарвин е роден на 12-ти февруари 1809 година в град Шрюсбъри, Англия. Той е петото от общо шестте деца на заможното семейство на доктор Робърт и Сюзан Дарвин. През 1817 година Дарвин тръгва на училище и от 8-годишен проявява голям интерес към естествознанието (събира раковини на морски животни и яйца на птици).

Чарлз Дарвин на 7 годиниДарвин като дете

През 1825 година започва да учи медицина в университета в Единбург, Шотландия. Но съвсем скоро открива, че медицината не е неговото призвание и в резултат занемарява следването си. През втората година от обучението си в университета се записва в студентски кръжок по естествознание. Разочарован от несериозното отношение на сина си към медицината, бащата му го изпраща да учи богословие в Кеймбридж. През януари 1828 година Дарвин започва своето следване, а 4 години по-късно се дипломира с отличен успех. По време на учението си Чарлз и братовчед му Фокс колекционират бръмбари. Дарвин се увлича толкова силно в това си занимание, че дори открива нови видове и прави публикации за тях в научно списание.

еволюция на човека

Чарлз Дарвин решава да продължи с образованието си по естествена история и заедно с колеги от университета предприема изследователско пътешествие до Южна Америка. Тъй като страдал от морска болест, Дарвин прекарвал по-голямата част от времето си на сушата, правейки геоложки проучвания. Той подробно описвал наблюденията и теоретичните си разсъждения, като редовно ги изпращал в Кеймбридж заедно със събрани растителни и животински експонати. С течение на времето обемът им станал толкова голям, че било необходимо част от експонатите да бъдат съхранявани на склад. Още преди пътешествието на младите изследователи официално да приключи на 2-ри октомври 1836 година, Дарвин станал известен в научните среди.

През юни 1837 година Дарвин завършва своя ‘Дневник’, като същевременно е и главен редактор на ‘Зоология на пътешествието на кораба Бийгъл’ и съавтор на ‘Геология на Южна Америка’. На 24-ти януари 1839 година е избран за член на Кралското научно дружество.

Чарлз Дарвин

На 29-ти януари 1840 година Чарлз Дарвин и Ема Уеджууд (негова първа братовчедка) се женят в градчето Маер, Англия, след което заживяват в Лондон. В последствие, за да избягат от стреса на големия град, семейството се мести да живее в село Дауни. Имат десет деца като три от тях умират съвсем малки.

Чарлз и Ема Дарвинсемейство Дарвин

На 22-ри ноември 1859 година излиза от печат книгата му ‘Произход на видовете’ и още същия ден всичките 1250 екземпляра биват продадени. Дарвин пише, че ‘ще бъде хвърлена светлина върху произхода на човека’. Книгата му предизвиква огромен международен интерес, но обществената дискусия е по-слаба, тъй като Дарвин не участва (по здравословни причини) в публичните дискусии.

Книгата му се превежда на много езици и се превръща в основен научен текст, привличащ внимание от най-различни страни, включително и това на работническото съсловие. Дарвинизмът обединява множество идейни течения и концепции, свързани с еволюцията и трансмутацията на видовете. В резултат на големия си принос към науката, на 3-ти ноември 1864 година Чарлз Дарвин получава най-високото научно отличие – медала Копли на Кралското научно дружество. И до днес теорията му остава една от най-неопровержимите в естествознанието!

велик учен

Дарвин умира на 19-ти април 1882 година в село Дауни, Англия. Погребан е в Уестминстърско абатство, редом до Джон Хершел и Исак Нютон.