Езерото Макдоналд – ‘цветното съкровище’ на Америка

Националният парк Глетчер в щата Монтана, САЩ е открит през 1910 година. Намира се в северните части на страната, на границата с Канада, и е дом на повече от 700 езера, като само 131 от тях имат имена. Приблизително 200 са езерата, чиито размер надвишава 20 000 квадратни метра!

Водите в тях са толкова бистри, че е възможно да се видят детайли от дъното на 9 метра дълбочина. Това е възможно благодарение са ниските температури през по-голямата част от годината, непозволяващи интензивния растеж на планктона. Зимата в района на парка е изключително сурова, а натрупващите се снегове често се отстраняват с помощта на експлозив. Непроходимостта на парка през зимата налага неговото затваряне в този сезон. През 1916 година в парка е отчетена и най-голямата температурна разлика в рамките на 24 часа – от +7 градуса до -49 градуса по Целзий!

езерото Макдоналд природна забележителност

Това, което прави някои от езерата, в националния парк, уникални са пъстрите скали и камъни под повърхността на водата и по бреговете им. Те са в най-различни цветове, от тъмночервено до кафяво и от зелено до синьо. Много от тях могат да бъдат видени по бреговете на езерото Макдоналд, намиращо се в западната част на парка. С площ от почти 28 000 квадратни метра, то е едно от най-големите езера там, като дължината му достига 15 километра, а дълбочината 141 метра.

В книгата си Вики Спринг и Том Киркендал пишат:

Цветът на камъните зависи от наличието или отсъствието на желязо. Най-ярко червените сред тях дължат оцветяването си на реакцията между желязото и кислорода. То се окислява, когато се намира във вода, защото си взаймодейства с кислорода (в отсъствието на вода или влага тази реакция не е възможна) и в резултат се образува ръжда. Характерният ѝ червеникав цвят е благодарение на хидратирания железен оксид, а жълтеникавият оттенък на железния оксид-хидроксид. Повечето от тези камъни имат вълнообразни линии или пукнатини.

И докато червените камъни се образуват в по-плитки води, то за зелените са необходими по-дълбоки. Поради по-голямата дълбочина, желязото в камъните и скалите не може да си взаймодейства толкова силно с кислорода така, както се случва с тези в по-плитки води. Това е и причината камъни с приблизително еднакво количество железни минерали да имат различно оцветяване’.

езеро с цветни камъниСнимки: www.amusingplanet.com

С разтопяването на ледовете от последния ледников период, част от скалите се раздробяват на малки парчета и се свличат надолу, отмивани от реките. С течение на времето те се отлагат по дъната и бреговете на планинските езера. Водата оформя гладки камъни, а окисляването на желязото в тях спомага за оцветяването им.