Необикновената и цветна страна на Истанбул

Когато споменем Истанбул обикновено го свързваме със стари улици, пазари, джамии, богато украсени дворци и изгледи към Босфора. Несъмнено Османската империя е оставила своя отпечатък върху силуета на града, но има и една друга страна от Истанбул, модерната, на която хората често не обръщат внимание.

цветни тераси в Истанбул

Тридесет и пет годишният архитект и фотограф, Йенер Торун, е документирал тази част от мегаполиса, като много от фотографиите му могат да бъдат видени в профила му в Инстаграм.

кафява сграда в Истанбул

Моята цел беше да заснема една по-различна и не толкова добре позната страна на Истанбул. Исках да избягам от ориенталското излъчване. И така започнах да търся линии, цветове и модерно излъчване. Дори дългогодишните жители на Истанбул не могат да повярват, че тези снимки са направени в града, в който живеят!’ – добавя Торун.

За да улови необикновените кадри, фотографът често посещава индустриални зони и по-новите жилищни квартали. За съжаление понякога търсенето му е затруднено от факта, че не малка част от новите сгради са сиви.

 цветни чадъри в небето

цветни лехи

Ето защо голяма част от времето си прекарвам в търсене на цветни и модерни сгради – това е като да търсиш съкровище!’ – споделя фотографът.

стара цветна сграда в Истанбул

цветни прозорци от кооперация

цветни стълбища в Истанбул

необикновени цветни тераси

голяма и цветна кооперация в Истанбул

море и цветни балониСнимки: www.instagram.com/cimkedi