Историята на хуните и техният най-велик владетел – Атила

Теории за произхода на хуните

Никой не знае със сигурност откъде точно водят началото си хуните. Допуска се, че произхождат от азиатското номадско племе сиунну, споменато за първи път през 318 година преди Новата ера. Известно е, че нахлували неколкократно в Китай по време на династия Цин (221 година – 206 година преди Новата ера), а по-късно и династия Хан (206 година Преди новата ера – 23 година от Новата ера). Съществува теория, според която Великата китайска стена била издигната, за да предпазва страната именно от техните набези. Според други исторически хроники хуните произхождат от земите на днешен Казахстан.

До 4-ти век от Новата ера хуните се предвижвали на малки групи, всяка със свой вожд. Пристигат в Югоизточна Европа около 370 година от Новата ера и през следващите близо 70 години превземали територия след територия.

хуниСнимка: en.wikipedia.org

Битките като начин на живот

Хуните били отлични ездачи. Учили се да яздят още от 3-годишна възраст, а легендите разказват, че от малки лицата им били порязвани с меч, за да се научат да понасят болка. Обличали се просто, но седлата и стремената на конете си украсявали изключително богато – със злато, сребро и дори скъпоценни камъни! Отглеждали добитък, но не били фермери и рядко се задържали дълго време на едно място. Прехранвали се главно чрез лов на дивеч и като събирали корени и билки.

Но освен отлични ездачи, хуните си служели безпогрешно и с лъка. Изработвали ги от кост и бреза, като можели да улучат човек от близо 70 метра разстояние! На бойното поле настъпвали бързо и агресивно към противника, улавяйки го с ласо. Той бил брутално изтръгван от коня, след което влачен до смърт. Те дори използвали таран, когато достигнали крепостните стени на Константинопол. Хуните убивали безжалостно всички – мъже, жени и деца. Плячкосвали и грабели, като унищожавали всичко изпречило им се на пътя.

тарантаранСнимка: etc.usf.edu

Но най-голямото оръжие на хуните бил страхът на враговете им. Според писмените сведения родителите превързвали главите на децата си така, че черепите им да се деформират. Правело се с цел те да придобият заплашителен вид.

Достигане на Европа

Както вече споменахме хуните се появяват на югоизточната европейска историческа сцена около 370 година от Новата ера. Те пресекли водите на река Волга и през следващите години завладели земите на аланите, остроготите и вестготите. Хуните се сдобили с репутация на безмилостни и непоколебими варвари. Около 395 година от Новата ера те започнали да нахлуват и по римските земи, като местните ги описвали като дяволи излезли направо от ада!

хуни варварски народСнимка: en.wikipedia.org

От номадски племена до империя

Около 430 година от Новата ера хунските племена се обединяват в империя*, а нейни владетели станали братята Ругила и Октар. След само 2 години, по време на битка, Октар умира и цялата власт остава в ръцете на Ругила. Не след дълго хунският владетел сключил договор с римския император Теодосий II, като срещу заплащане със злато, мощната хунска армия щяла да помогне на римляните да отблъснат завинаги готите.

Хунска империя* – простирала се от степите в Централна Азия до земите на днешна Германия и от Дунав до Балтийско море.

карта на Хунската империяСнимка: redqueenwhitequeen.com

Атила

Ругила умира през 434 година, а на негово място застават братята Атила и Бледа, които били негови племенници. Същата година се сключил мирен договор между двете империи, но след 7 години на плащане римляните спрели да го правят, което предизвикало Атила да ги нападне. През 442 година се сключил втори мирен договор, който не издържал дълго, защото през 443 година Атила обсажда Константинопол. Зверствата, които извършил по пътя си му дали и прякора ‘Божия бич’. Това, което спасило Константинопол да не падне било солидното му укрепление. Но тъй като римляните били наясно, че не могат да се справят с Атила и войската му се стигнало и до трети мирен договор, според който империята за пореден път се задължавала да плаща злато на хуните (но сега много повече от всеки друг път – по 950 килограма злато всяка година).

С цел да остане единствен владетел на народа си, през 445 година Атила убива брат си Бледа. Всъщност брат му имал същото намерение, но за негов лош късмет Атила го изпреварил.

фигура на Атила, изложена в музей в Унгарияфигура на АтилаСнимка: en.wikipedia.org

През 451 година Атила нахлува по земите на днешна Франция, Северна Италия и Западна Германия. Като последен шанс да спрат хуните, римляните се съюзяват с няколко варварски племена, сред които и вестготите и в крайна сметка изтласкват хуните, които малко след това се завърнали по земите на Великата унгарска равнина. Всъщност това било и единствената загуба на Атила на бойното поле.

В наши дни той се определя като една от най-злите персонажи, познати на световната история, погубил хиляди животи. Но колкото и невероятно да звучи, той не умира по време на битка, а във вечерта на поредната си сватба. Общоприетата версия е, че получил кръвоизлив в носа, от който се задушил. Според историческите данни това се случва през 453 година, време, в което хунският владетел планирал да обсади Константинопол за втори път.

Смъртта на Атила‘, картина от 1855 годинакартина изобразяваща смъртта на АтилаСнимка: nemzetismeret.hu

На престола застава най-големият му син – Елак, но тъй като другите му братя не одобрявали бащиното решение, избухва гражданска война, в резултат на която империята бива поделена, но и същевременно с това сериозно отслабена. В рамките на само 6 години, някогашната страховита Хунска империя се разпада напълно!