Мореплавателят, който в търсене на Индия открива Америка

Христофор Колумб е роден през далечната 1451 година в Генуа, Италия. От 20-годишен помага на баща си в търговския бизнес. Това е и времето, в което получава първите си уроци по мореплаване. През 1476 година се жени за Фелипа Монис ди Перестрелу и заживява в Лисабон (най-голямото европейско пристанище по това време). В продължение на няколко години Колумб ‘кръстосва’ водите на Средиземноморието, Атлантическото крайбрежие на Африка и Европа, утвърждавайки се като опитен мореплавател.

През 1485 година съпругата му умира. Тогава той изготвя маршрут, с който планира да достигне богатите земи на Индия. С финансовата подкрепа на испанското кралско семейство, Колумб предприема първата си изследователска експедиция. Оригиналните му бордови дневници не са запазени, но испанският свещеник Бартоломе де Лас Касас копира голяма част от тях. Благодарение на това много подробности свързани с експедициите на Колумб днес са известни.

 • Първа експедиция (1492 – 1493 година) – на 3-ти август 1492 година, 3 кораба отплават от Палос (с екипаж от 90 души). На 12-ти октомври 1492 година Колумб открива остров Сан Салвадор (‘Светият Спасител’), а на 6-ти декември днешния остров Хаити, който нарича Испаньола. При завръщането си в Палос е провъзгласен за управител на всички открити острови.

  Христофор КолумбСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Sebastiano del Piombo (обществено достояние)

 • Втора експедиция (1493 – 1496 година) – на 25-ти септември 1493 година, 17 кораба (с около 1500 души екипаж, сред които придворни, чиновници, монаси и селяни) отплават от Кадис. На 15-ти ноември Колумб открива Вирджинските острови, а четири дни по-късно и Пуерто Рико. През януари 1494 година Колумб основава град Изабела на остров Испаньола. През следващите месеци под командването на Колумб и двамата му братя островът бил покорен, а местните индианци системно ограбвани и насилвани. На 11-ти юни 1496 година със завръщането си в Кастилия официално приключва и втората му експедиция.

 • Трета експедиция (1498 – 1499 година) – за разлика от предишната, финансирането и намирането на екипаж за тази експедиция се оказало истинско предизвикателство. Местните го наричали ‘адмирала-неудачник’. Но въпреки трудностите, и с разрешението на краля, Колумб попълнил голяма част от 300-членния си екипаж със затворници. На 30-ти май 1498 година 6 кораба отплават от устието на река Гуадалкивир, а 3 месеца по-късно открива Южна Америка.

  С пристигането си в Испаньола, Колумб заварва истински хаос на острова. Назначените от него началници избивали безнаказано местните индианци, а много други били превърнати в роби.

  Същата година Васко да Гама открива пътя до Индия, а това означавало, че откритите от мореплавателя земи нямали нищо общо с Индия. Това сериозно повлияло на репутацията му и много хора започнали да го наричат измамник и крадец. В началото на 1500 година Христофор Колумб и братята му били арестувани и прекарват два месеца в затворa. Поради жестокостта, с която се отнасяли към местните властта им е отнета, а малко след това са депортирани в Испания. Благодарение на застъпилите се за тях заинтересовани лица, много скоро те били освободени.

  ‘Христофор Колумб пристига в Америка’, картина от 1893 годинаоткриването на Америка от КолумбСнимка: commons.wikimedia.org Автор: L. Prang & Co., Boston (обществено достояние)

 • Четвърта експедиция (1502 – 1504 година) – на 11-ти май 1502 година, с 4 кораба и екипаж от около 150 души, Колумб поставя началото на последната си експедиция, чиято цел била да намери проток, който да го отведе до полуостров Малака и от там да достигне Индия. Въпреки че не осъществява целта си, пътуването му не се оказва напразно, защото открива североизточното крайбрежие на Коста Рика, източното на Никарагуа и Каймановите острови. Две години след началото на експедицията, Колумб се завръща в Испания поради здравословни проблеми. Почива на 20-ти май 1506 година във Валядолид.

Днес свързваме името на Колумб не само с откритията му, но и с множеството географски обекти кръстени на него:

 • река в Северна Америка
 • държава в Южна Америка
 • ледник в Аляска
 • провинция и планински връх в Канада
 • подводна падина в Карибско море
 • плато и 14 града в САЩ.