Минакши Аман – храмът, покрит с безброй цветни фигури!

Храмът Минакши Аман е индуски храм, разположен край бреговете на река Вайгай в централните части на древния град Мадурай, Южна Индия. Построен е в чест на бог Шива и съпругата му Парвати, известна още и като Минакши – богиня на първичната космическа енергия, движеща цялата Вселена. Любопитен факт, свързан с храмовия комплекс е, че той е един от най-големите и същевременно най-древни в страната!

Смята се, че първоначално храмът е построен около 600-та година преди Новата ера от древната тамилска цивилизация*. През 1310 година мюсюлманският военачалник Малик Кафур го разрушава напълно, но е издигнат наново в средата на 17-ти век от владетеля на Мадурай – Тирумалай Наяк (управлява в периода 1623 – 1659 година).

тамилска цивилизация* – според древната тамилска литература, тази култура произхожда от изгубения митичен континент Кумари Кандам, за който се вярва, че е потънал във водите на Индийския океан.

индуски храм ИндияСнимка: justfunfacts.com

Храмът Минакши Аман е с правоъгълна форма (223 на 258 метра) и е разположен на площ от около 182 декара. Комплексът е ограден от 6-метрова стена, като на всяка (именувани съответно източна, западна, северна и южна) има вход, над който е изградена кула. Във вътрешния двор на храмовия комплекс също има кули, но те са сравнително по-малки. Тази при южната стена се извисява на 52 метра, като тя е и най-високата от всичките 14 кули в храмовия комплекс (с височина между 45 и 52 метра). От нея се разкрива и прекрасна гледка към целия град!

Интересното при кулите е, че са изцяло покрити с хиляди цветни каменни фигури на животни, богове и демони. Ярките им цветове се поддържат, като на всеки 12 години скулптурите се пребоядисват и ремонтират. Една от кулите във вътрешния двор на комплекса е облицована със злато, но достъпът до нея е ограничен.

Особено популярна е така наречената Зала на хилядата колони. Интересното е, че няма две еднакви колони. Сред тях се различат образи на най-различни митични герои и същества, свързани с индийската култура и вярвания.

Зала на хилядата колонипопулярна туристическа дестинация ИндияСнимка: justfunfacts.com

В комплекса е изградено малко изкуствено езерце, известно като Златния лотос. Местните вярват, че то е свято, а лотосът, който расте в него, е със златист цвят, от където идва и името на езерото.

Но освен прочуто място за поклонничество, храмът е и популярна туристическа дестинация, като свидетелство за това са и хилядите туристи, които го посещават всеки ден – между 15 000 и 20 000 души.

Храмът Минакши Аман е известен с фестивала Минакши Тирукалянам, провеждан всяка пролет, с който се отбелязва сватбата на Шива и Минакши. Той продължава цели 10 дни и привлича близо 1 милион посетители.

древен храм покрит с цветни фигуркиСнимка: justfunfacts.com

Интересно е, че всяка вечер, точно в 21 часа, статуята на Шива се пренася до спалнята на Минакши, а на сутринта (преди сутрешната молитва), статуите биват връщани по обичайните им места.

Поради необикновената си архитектура комплексът е определен за едно от 7-те чудеса на Индия!