Има хора, които живеят в друга реалност

В резултат от изследване проведено през 2017 година е установено, че хората могат да бъдат условно разделени в две групи – хора с ‘отворено мислене’ и такива със ‘затворено’.

A резултатите били повече от изненадващи!

Човешкият ум има различни нива на ‘отвореност’ и всъщност не е толкова лесно да класифицираме даден човек към едната или другата група. Има много нива, които биха могли да бъдат развити в зависимост от нашето поведение и мисли. Да притежаваш ‘отворен ум’ означава да опитваш нови неща, да срещаш нови хора, да се възползваш от възможностите, които животът ти предлага, а не просто да имаш еднообразно ежедневие, изпълнено с рутина. Хората с отворено мислене са готови да скочат в неизвестното, да изпитат възможностите си, за да разберат къде са собствените им граници.

екстравертностСнимка: www.peacequarters.com

Изследването е проведено в Университета в Мелбърн и в него взели участие 123 души, всичките с различен произход. Проучвани били техните личности, мисли и особености.

Във фокуса на изследването били поставени пет личностни черти:

  • Невротизъм – термин, употребен за първи път от немския психолог Ханс Айзенк, който означава тревожност и емоционална нестабилност.

  • Екстравертност – в най-общия смисъл се разбира като насоченост навън. Това са хора с висока комуникативност, стремеж към поддържане на много и интензивни социални контакти. Екстравертите предпочитат шумни компании, в които да бъдат център на внимание, разходки и непрестанна динамика на света около тях.

  • Интровертност – тенденцията човек да е съсредоточен главно върху вътрешния си свят. Интровертите са тихи, сдържани, премислят внимателно действията си и са сравнително слабо ангажирани в социални връзки. При възникване на конфликт или критична ситуация, те са склонни да търсят причините в себе си и често анализират собствените си действия и постъпки.

  • Добросъвестност

  • Способност за отвореност към нови неща

Изследователите също така тествали и визуалното възприемане, като пред очите на всеки участник били показвани едновременно различни снимки. Повечето хора в изследването първо оглеждали едната снимка и след това ‘преминавали’ към другата. Това е така, защото в повечето случаи човешкият мозък не може да възприеме два или повече образа едновременно. Но по време на експеримента се установило, че някои от участниците имат способността ‘мислено да слеят’ двете снимки и така да ги гледат едновременно. И точно при тези участници се установява по-висока степен на отвореност!

интровертностСнимка: www.peacequarters.com

Според провелите изследването, хората с отворено мислене са по-креативни и имат по-богато въображение. Това може би е вярно, тъй като тези хора държат ума си отворен към новите възможности и обичат да експериментират, което означава, че се учат и развиват непрекъснато. Също така в повечето случаи те имат различни и открояващи се идеи и планове, и са склонни да се присъединят към всеки с ново и вълнуващо предложение.

Какъв е изводът?

Хората с отворено мислене живеят в различен свят от останалите. Те виждат и преживяват нещата по съвсем различен начин и имат нужда от непрекъснато движение, тъй като им е трудно да живеят в рутина, както и проявяват по-висока креативност от тези със затворено мислене.