Хенри Форд – този, който преобръща представите за автомобилостроенето!

Хенри Форд е роден на 30-ти юли 1863 година в семейната ферма, окръг Уейн, близо до град Диърборн, щата Мичиган. Той е най-голямото от общо 5-те деца в семейството (има две сестри и двама братя). Когато е на 13 години, баща му подарява джобен часовник, който Хенри често разглобявал и сглобявал. Приятелите и съседите му били толкова впечатлени от умението му, че много от тях искали да поправя часовниците им.

Неудовлетворен от фермерския живот, 16-годишният младеж напуска дома и започва да работи като чирак в машинното отделение на корабостроителна компания в град Детройт. През следващите години се научава да работи и поправя парни машини. През 1888 година се жени за Клара Ала Брайънт, а 5 години по-късно се ражда и синът им Едисън.

Хенри Форд автомобилен производителСнимка: en.wikipedia.org

Хенри Форд и Томас Едисън

През 1890 година Хенри започва работа като инженер в компания, основана от Томас Едисън. Отдаденият му труд бива възнаграден и през 1893 година е повишен до главен инженер. През цялото това време той разработва плана си за превоз без помощта на коне. През 1892 година Хенри Форд създава своят първи прототип на бензиново задвижван автомобил с двигател с мощност от 4 конски сили.

През 1896 година създава и първия си модел автомобил – Форд Куодрисайкъл. В рамките на същата година той присъства на съвещание на директорите на компанията, където представя концепцията си за автомобилостроенето. Идеята му е добре приета и през 1898 година Хенри завършва и втория си модел автомобил, при който отстранява някои от несъвършенствата на предходния.

През 1898 година Форд получава патент за карбуратор. На следващата година с парите спечелени от разработването и на 3-тия си модел автомобил, Хенри Форд напуска компанията на Едисън. Следват няколко неуспешни опита за основаване на собствена компания и така до 1903 година, когато с помощта на финансови инвеститори създава компанията Форд Мотър, която съществува и до днес.

Начало на поточната линия на автомобилното производство и модел Т

През 1913 година Хенри Форд създава поточна линия за масово производство на автомобили. Благодарение на това, времето необходимо за произвеждане на един автомобил било драстично намалено – от 12 на 2 часа и половина, което от своя страна дало възможност и за намаляване цената на крайния продукт от 850 долара за модел Т* през 1908 година до 310 долара през 1926 година. През 1914 година квалифицираните служители в компанията изкарвали до 5 долара за 8-часов работен ден, което било двойно на това, което можели да заработят в друга подобна компания. По този начин Форд се стремял да задържи и привлече най-добрите работници, превръщайки ги същевременно в лоялни на компанията служители. Предприемачът станал известен с това, че за него работели квалифицирани работници, които правели евтини автомобили и получавали високи заплати.

модел Т* – произвежда се в периода 1908-1927 година. Била лесна за управление и с евтина поддръжка кола. До 1918 година близо 50 процента от автомобилите по американските пътища били модел Т.

модел Т на Фордавтомобил на Хенри ФордСнимка: en.wikipedia.org

Хенри Форд бил пламенен пацифист* и през 1936 година основава благотворителна фондация ‘Форд’. Но едновременно с това бил и изявен антисемит*, като дори финансира местен вестник, където открито се подкрепяла тази идеология.

пацифист* – човек, противник на войната. Пацифистът вярва, че една война би могла да се избегне чрез мирни манифестации и дипломация.
антисемит* – човек, враждебно настроен към евреите.

велик автомобилен производителСнимка: en.wikipedia.org

С началото на Втората световна война и присъединяването на САЩ към нея, заводите за производство на автомобили в страната започнали да обслужват основно нуждите на американската армия. От 1945 година управлението над компанията поема внукът му Хенри Форд втори.

Хенри Форд умира от мозъчен кръвоизлив на 7-ми април 1947 година в град Диърборн.