Хелън Келър – вдъхновяващата история за силата на волята!

Хелън Адамс Келър е родена на 27-ми юни 1880 година. Израства в семейното имение в град Тъскъмбия, щата Алабама, САЩ. Баща ѝ работи няколко години като редактор в местния вестник, а преди това е капитан в Американската гражданска война (1861 – 1865 година).

До 19-месечна възраст Хелън е напълно здраво дете, но неочаквано се разболява от болест, която лекарите определили като ‘остро възпаление на стомаха и мозъка’ в резултат, на което губи зрението и слуха си. До 6-годишна възраст Хелън научава повече от 60 знака, чрез които общува със семейството си и персонала, работещ в имението им.

Хелън Келър (вляво) и Ан Съливан (вдясно)Хелън Келър и Ан СъливанСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Library of Congress (обществено достояние)

През 1886 година родителите на малкото момиченце се обръщат за помощ към института за слепи хора ‘Перкинс’ в Бостън. Там Хелън среща Ан Съливан*, която първоначално била нейн ментор, но в последствие запознанството им прераства в приятелство, продължило цели 50 години!

Ан Съливън* – бивша възпитаничка на ‘Перкинс’, която по това време е на 20 години.

Истинският пробив при комуникацията с Хелън идва през април 1887 година. Тогава Ан поставя едната ръка на Хелън под течаща вода, докато върху другата ѝ изписва с пръст думата ‘вода’. Свързвайки усещанията от двете си ръце, Хелън разбрала смисъла на думата ‘вода’!

След като завършва института ‘Перкинс’, през 1894 година, Хелън, придружавана от Ан, се записва в училище за глухи в Ню Йорк, а по-късно и в училището за млади дами ‘Кеймбридж’ в Масачузетс. Марк Твен, който е нейн приятел и почитател, я запознава с петролния магнат Хенри Роджърс, който от своя страна финансира следването ѝ в колежа ‘Радклиф’, Масачузетс. След 4-годишно обучение, през 1904 година, Хелън Келър получава бакалавърска степен по изкуства, превръщайки се първия човек получил подобна степен предвид здравословното ѝ състояние!

През 1915 година с помощта на Джордж Кеслър, Келър основава организация, изследваща здравето, зрението и правилното хранене. През 1920 година участва в учредяването на Американския съюз за граждански права.

Келър се превръща в световноизвестен оратор и автор. В качеството си на защитник на хората в неравностойно положение, заедно с Ан Съливън, тя посещава повече от 40 страни!

Хелън Келър световноизвестен авторСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Library of Congress (обществено достояние)

След смъртта на Ан, през 1936 година, Хелън се премества в Кънектикът заедно с новата си придружителка Поли Томсън, където активно събира средства за слепи хора. През 1960 година Томсън умира, а новият придружител на Келър е Уейни Корбъли, която остава с нея чак до смъртта ѝ.

Но освен активист и защитник, Хелън Келър е и талантлив писател. Тя е само на 11 години, когато пише разказа ‘Кралят Скреж’. На 22-годишна възраст издава първата си автобиографична книга ‘Историята на моя живот’, а през следващите години пише още 11 книги!

Като по-възрастна по ‘козметични и медицински причини’ и двете ѝ очи биват заменени със стъклени. Благодарение на способността си да усеща вибрациите от човешкото гърло, по време на говор, Хелън се научила да разбира отсрещния човек, като едната си ръка поставяла на гърлото, а другата на устата му.

През 1961 година здравето ѝ рязко се влошава и следващите години прекарва предимно в дома си в град Истън, Кънектикът. На 1-ви юни 1968 година умира в съня си.

Награди и посмъртни отличия:

  • президентски Медал на свободата – 14-ти септември 1964 година.
  • включена е в списъка на Галъп за ‘Най-влиятелни и уважавани хора на 20-ти век’ – 1999 година.
  • издава се юбилейна монета с нейния лик от щата Алабама – 2003 година.
  • построена е болница, в град Шефилд, Алабама, носеща името ѝ.
  • улици в Израел и Испания носят името ѝ.
  • заведение за глухи и трудно чуващи деца в град Майсур, Индия също носи името ѝ.
  • отваря врати Националният център за рехабилитация на сляпо-глухи – 2004 година, град Пловдив.
  • в Националната зала на статуите в САЩ е поставена нейна бронзова статуя – 7-ми октомври 2009 година.

Хелън КелърСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Library of Congress (обществено достояние)

Филмови продукции:

Образът на Хелън Келър се появява в немия филм ‘Освобождение’ от 1919 година. Направена е и документална поредица, озаглавена ‘Хелън Келър и историята ѝ’.

Филмът ‘Чудодейката’ е създаден по първата автобиографична книга на Келър. В него се разказва как млада учителка помага на малко момиченце да излезе от собствения му свят на изолираност, свят, съществуващ поради липсата на езиков контакт, като го учи да общува с хора.

През 1984 година на екран излиза и филмът ‘Чудото продължава’, който се смята за продължение на ‘Чудодейка’. В него се акцентира върху живота на Келър от по-късните ѝ години.