Библиотека като от бъдещето с 1.2 милиона книги!

Необикновената библиотека в Китай е мечтата на всеки, който обича да чете книги.

Библиотеката Тиендзин Бинхай (Tianjin Binhai) е разположена на площ от 33 700 квадратни метра. Вътрешността на сградата представлява ярка сферична зала, около която има каскади от книги, простиращи се от пода до тавана!

библиотека в КитайСнимка: edition.cnn.com Автор: Ossip van Duivenbode

Каскадните стелажи са едновременно рафтове за книги, стъпала и удобни места за четене. Библиотеката е построена за рекордно кратко време (3 години), поради изисквания поставени от местната община. Отваря врати в края на 2017 година.

Освен с невероятния си дизайн, Тианджин Бинхай се отличава и с броя на книгите си – 1.2 милиона книги.

С помощта на холандска архитектурна компания общината на Тианджин издига уникалната библиотека като част от проект за подобряване културното развитие на града.

огромна библиотекаСнимка: edition.cnn.com Автор: Ossip van Duivenbode

Основната част от библиотеката, или поне една от основните ѝ части, се намира в центъра на сградата, където огромна сфера с огледала отразява безбройните заобикалящи я рафтове, създавайки ослепителна атмосфера за четене.

Библиотеката се състои от 5 етажа, като има книги на всеки един ъгъл!

библиотека като от бъдещетоСнимка: edition.cnn.com Автор: Ossip van Duivenbode

Екстериорът на сградата е също толкова необикновен, като следва извивките на интериора, съсредоточавайки вниманието на всички върху ярката сфера в средата, наречена ‘Окото’.