Фрида Кало – несломимият дух на един велик художник!

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон, по-известна като Фрида Кало, е родена на 6-ти юли 1907 година в Койоакан, квартал в южните части на Мексико сити. Художник по призвание, притежаващ несломим дух и неподправен стил, белязал както работата, така и личния ѝ живот.

Израства в семейството на немски имигрант и мексиканка и има три сестри – Матилде, Адриана и Кристина, като Фрида била третото дете в семейството. Когато била едва на 6 години прекарва тежко заболяване, в резултат на което десният ѝ крак остава по-слаб и къс спрямо левия. Поради тази причина още от малка започва да носи дълги рокли и обува по няколко дълги чорапа на десния си крак, за да прикрие несъвършенството му.

Фрида Кало на 19-годишна възраст, автопортрет от 1926 годинаавтопортрет КалоСнимка: uploads4.wikiart.org

На 15-годишна възраст постъпва в Националното подготвително училище ‘Ескуела’ в столицата, а мечтата ѝ била един ден да бъде лекар. Но само три години по късно злощастно събитие преобръща целия ѝ живот! На 17-ти септември 1925 година, връщайки се от училище, автобусът, в който се возела е блъснат от трамвай. Фрида наранява гръбнака си, счупва две ребра и десния си крак на цели 11 места! Последствията се отразяват толкова тежко на здравето ѝ, че по-късно това не ѝ дава възможност да има деца.

Следват години, през които претърпява повече от 30 операции, а в последствие и дълги периоди на възстановяване. В периода след катастрофата, когато е прикована към леглото, тя открива любовта към рисуването. Отнема ѝ около година преди да се възстанови, но за съжаление тя никога не се излекува напълно.

На 22-годишна възраст се омъжва за 43-годишния Диего Ривера (1886-1957 година), известен мексикански стенописец и художник, в когото била влюбена от малка. Сватбата им е скромна и на нея присъстват едва няколко души. Семейният им живот бил изключително бурен, като не липсвали изневери и от двете страни. След 10 години брак Фрида и Диего се развеждат, но само 13 месеца по-късно отново се женят!

Фрида Кало и Диеро Ривера, картина от 1931 годинаФрида Кало и Диего РивераСнимка: uploads5.wikiart.org

Въпреки непрестанните здравословни проблеми тя не изоставя рисуването. В много от творбите си ‘разказва’ за себе си и физическата болка, която е принудена да понася, за тъгата да не може да има дете, за мъката, която изпитва от изневерите на съпруга си, както и за безграничната си любов към него. Кало рисува над 140 картини, като близо една трета от тях са автопортрети. Веднъж, когато била попитана каква е причината, поради която рисува толкова често себе си, тя отговорила:

Рисувам автопортрети, защото често оставам сама… защото аз съм човекът, когото познавам най-добре!’

картина от 1946 годинакартина на Фрида КалоСнимка: uploads7.wikiart.org

Макар и да не е художник по образование, работата ѝ е толкова забележителна и запомняща се, че през 1939 година най-големият национален музей на Франция, ‘Лувърът’, купува нейна картина, а творбите ѝ стават истинска сензация! В последствие част от тях биват представени в различни изложби. Това е и времето, в което здравето ѝ сериозно се влошава.

Седмица след рождения си ден, на 47-годишна възраст, Фрида Кало умира в родната си къща, в същата стая, в която била родена. Официалната версия е за настъпили усложнения в следствие на тежка пневмония, но липсата на аутопсия породила известни съмнения, че може би става дума за самоубийство. Хипотеза, която и до днес не е нито потвърдена, но и нито отхвърлена.

Фрида Кало художникСнимка: theladiesfinger.com

Посмъртно тя е удостоена с пощенска марка в САЩ през 2001 година. Любопитен факт е, че тя е първата жена от мексикански произход, която получава подобна чест. На следващата година по кината излиза и биографичен филм за нея.

В наши дни родната ѝ къща, известна като ‘Синята къща’, е превърната в музей и в него посетителите имат възможност да видят лични вещи, картини, снимки, както и урната, в която се съхранява праха ѝ.