В Аржентина е открит нов вид динозавър, живял преди 110 милиона години

В началото на месец ноември 2018 година бе съобщено, че аржентински и испански палеонтолози са открили останките на един възрастен и два по-млади екземпляра на непознат до този момент вид динозавър, който нарекли лавокатисаурус агриоенсис*. Благодарение на многото и същевременно добре запазени фосили учените направили почти пълна реконструкция на черепите и скелетите им.

лавокатисаурус агриоенсис (lavocatisaurus agrioensis)* – представител на семейство ребакуисауридос (rebaquisauridos)*.

ребакуисауридос* – семейство динозаври от инфраразред Завроподи. Живели са до преди 86 милиона години на територията на Южна Америка, Европа и Азия.

нов вид динозавър Аржентина

Първите останки на динозавър от семейство ребакуисауридос са намерени в пустинята Сахара през 50-те години на миналия век от френският палеонтолог Рене Лавокат (1907-2007 година). В негова чест новооткритият вид в Аржентина носи името му – лавокатисаурус агриоенсис.

Изненадани сме не само от това, че открихме нов вид динозавър на място, за което не сме имали подобни очаквания, но и от това, че черепите на практика са напълно съхранени!’ – споделя доктор Хосе Луис Карбалидо, изследовател от Музея по палеонтология ‘Егидио Феруглио’ в Аржентина и национален съветник по научните изследвания.

останки на динозавър

Към настоящия момент е известно, че новооткритият вид бил тревопасен с масивно тяло, малка глава, дълги шия и опашка, като на дължина достигал до 12 метра.

Открихме повечето от костите на черепа, в това число тези от муцуната, много зъби, както и ябълчните кости. Благодарение на тях имахме възможността да направим сравнително пълна и точна реконструкция’ – допълва доктор Карбалидо.

фосил на нов вид динозавър

Но това не било всичко, което намерили от трите динозавъра! Открити били също фрагменти от врата, опашката и гръбнака. В тази връзка доктор Хосе Игнасио Канудо, изследовател от Университета в Сарагоса, Испания споделя:

С колегите ми сме на мнение, че възрастният екземпляр бил с около 10-12 метра дължина, докато другите два по-млади са били между 6 и 7 метра дълги’.

археолози разкопават фосили на динозавриСнимки: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Откритието е направено в центъра на провинция Неукен, Западна Аржентина.

На това място преди 110 милиона години е имало пустиня и поради тази причина не сме очаквали да намерим фосили тук. Но е факт, че ги открихме именно на това безплодно в миналото място, което ни кара да вярваме, че тази малка група динозаври успешно се е адаптирала към това да се предвижва в среда, характеризираща се с ниска влажност, малко растителност и вода. За съжаление не е възможно да установим дали е съществувала или не роднинска връзка между трите динозавъра. Това може единствено да го оставим на въображението, предполагайки, че става дума за майката или бащата с двете малки’ – допълва доктор Карбалидо.

Към настоящия момент фосилите на динозаврите се намират в Природонаучния музей в град Запала, провинция Неукен, Западна Аржентина, като изследването им продължава.