Фигурите Тел Брак – мистерия на повече от 5000 години

Тези забележителни статуи с неестествено големи очи повдигат множество въпроси. Защо подобни фигури не са откривани никъде другаде по света? Какво изобразяват те?

Така наречените идоли от Тел Брак нямат аналог нито на друго място в Сирия, нито в цяла древна Месопотамия. Учените са на мнение, че те могат да разкрият важни аспекти от историята на региона. За съжаление, поради напрегната обстановка там, фигурите са в Червения списък за застрашени исторически ценности в страната.

древните фигури Тел БракСнимка: staticflickr.com

Откритите необикновени фигури са датирани към 3300 година преди Новата ера. Много от малките статуи са украсени с бижута, вълнообразни линии, които според учените символизират дрехи, някои са изобразени с деца, като всички са с неестествено големи очи.

Засега не се знае много за произхода и предназначението на идолите от Тел Брак. Фигурите са изработени от черен и бял алабастър, с височина между 3 и 6 сантиметра, като отличителна черта са несъразмерно големите очи. Всички статуи са открити в Тел Брак, като повечето от тях са открити в храм наречен Храмът на очите.

Според някои историци и археолози идолите били изработени с цел да бъдат използвани като дарове в различни церемонии и ритуали. Вярва се, че широко отворените очи символизират почит към боговете в изкуството от древна Месопотамия. С това учените си обясняват защо толкова много от фигурите са открити в Храма на очите – били са оставени като дар за боговете.

Древният град Тел Брак се намира в регион Хабур в Североизточна Сирия, на около 50 километра от модерният град Тел Брак. Разположен е в плодородните равнини близо до река Тигър. Преди около 7000 години това е било малко селище, което с времето се разраснало до един от най-големите и значими градове в Северна Месопотамия. През третото хилядолетие преди Новата ера градът носи името Нагар, след това и Навар, а Тел Брак е името, с което е познат днес.

В древни времена градът бил считан за международен кръстопът. Бил е дом на различни народи през вековете включително сириици, вавилонци, акади и митани. Смята се, че е изоставен приблизително 1000 години преди Новата ера.

древна цивилизация МесопотамияСнимка: ancientarchives.wordpress.com

Древният град за пръв път е заснет от въздуха от Пиер Поадебар през 20-те години на 20-ти век. Първите разкопки там са извършени през 1937 и 1938 година. През 2011 година Британската академия на науките стартира финансиране на археологически разкопки в Тел Брак.

Експерти от музея Фицуилям към университета Кембридж твърдят:

Въпреки че Тел Брак е град от Североизточна Сирия, украсата и архитектурата на Храма на очите има редица сходства с храмове от Южна Месопотамия като тези в древните градове Урук и Ериду. Символизмът свързан с очите е популярен в древни времена в цяла Месопотамия, като има свидетелства за него дори и в царски гробници. От друга страна обаче идолите от Тел Брак са уникални и нямат аналог нито в Сирия, нито в цяла Месопотамия.