Фигурите кимбая – древен модел на модерните самолети?

В музея на златото в Богота, Колумбия, са изложени малки фигурки, които изключително много приличат на самолетчета, носещи името кимбая. Тези златни артефакти са на възраст от около 1200 до 1500 години и са открити в Южна Америка, на територията на Колумбия, Коста Рика, Венецуела и Перу. Смята се, че повечето фигури са изработени от племето толима.

древен модел на самолетСнимка: dostoyanieplaneti.ru

Освен фактът, че са доста интересна находка, малките фигурки могат да бъдат считани и за първия модел на модерните самолети. Друго много интересно откритие е, че тези малки самолетчета наистина могат да летят!

Златните фигури са с дължина от 5 до 7.5 сантиметра, като повечето от тях били открити в така наречената кралска гробница на племето толима. Трудно е да се определи точната им възраст, но учените са на мнение, че са на 1200 до 1500 години.

фигурите кимбаяСнимка: /www.worthpoint.com

Когато били открити, археолозите първоначално помислили, че това са фигури на някакви животни, обитавали региона по онова време. Може би вид летяща риба, летящи гризачи или някаква странна птица.

първия модел на самолетСнимка: www.ancientarcheologies.com

Според учените малките златни артефакти най-много наподобяват летяща риба, заради аеродинамичната форма. Но странното при фигурите е, че опашката е вертикална – досега науката не е срещала животински вид с подобно разположение на опашката. Колкото и да е странно, опашките на златните фигури са на същия принцип като опашките на днешните самолети – голям вертикален стабилизатор и два по-малки хоризонтали, точно зад крилете.

Ако приемем, че това е вид риба, трябва да си зададем няколко въпроса. Защо вертикалният стабилизатор на опашката е само нагоре от тялото? Защо очите са изобразени като стърчащи антени от главата и защо са толкова назад?

златните фигури кимбаяСнимка: ecx.images-amazon.com

Друг интересен факт за златните фигурки от музея на златото в Богота е това, че през 1994 година, немските учени Петер Белтинг и Конрад Луберс направили точен макет на две от фигурите, но в по-голям мащаб. Въпреки първоначалните мнения, че фигурките имат лоша аеродинамика, след поставянето на мотор на макетите, те летели напълно нормално, точно като самолет. Учените даже построили моделите в два варианта – с перка и с реактивно задвижване. И в двата варианта макетите се държали като модерни самолети.  Дори и при изключен мотор самолетчетата плавно се реели по вятъра.

мистериозните златни фигури кимбаяСнимка: laval.blog.bg

Тези опити само дали началото на редица тестове. Учените решили да стигнат по-далеч, като изпитат аеродинамиката на оригиналните фигури, поставяйки ги в аеродинамичен тунел. Резултатите отново били смайващи. Оказало се, че при свръхзвукова скорост малките самолетчета придобиват аеродинамични свойства, благодарение на формата на крилата си и вертикалния стабилизатор на опашката.

древни самолетиСнимка: www.ancientarcheologies.com

Удивително е как тази древна цивилизация е направила малките фигури с правилна аеродинамика, позволяваща полет. Смята се, че първият механичен полет е извършен от братята Райт през 1903 година, но тези малки златни артефакти ни карат да се питаме, дали това не се е случило хиляди години по-рано. Дали извънземни посетители не са използвали подобни апарати, за да се придвижват, а племената толима да са изработили фигурите като техни копия?