Фермер от Мичиган се натъкнал на необикновена находка в земите си

Според палеонтолози от Университета в Мичиган местен фермер направил значимо откритие на фосил в земите си. На 1-ви октомври 2015 година Джеймс Брисъл заедно със свой приятел от град Лима копаели дупка за прекарване на тръби за напоителна система в соево поле, когато попаднали на нещо, което им заприличало на кост от крава, отдавна заровена под земята. Но това, което открили всъщност било ребро от вълнист мамут.

Вълнист мамутвълнист мамутСнимка: vignette.wikia.nocookie.net

Малко след това на мястото пристигнали експерти от Университета в Мичиган. Професор Даниел Фишър успял да потвърди находката – вълнист мамут, най-вероятно умрял преди повече от 11 000 години. Професор Фишър твърди:

‘Получаваме подобни обаждания един или два пъти в годината, но при повечето става въпрос за мастодонт*’.

мастодонт* – изчезнал вид растителнояден хоботен бозайник. На размери бил малко по-голям от африкански слон. Достигал до 4.2 метра височина и тегло до около 5 тона.

Разкопаването на черепа на мамутаостанки от мамутСнимка: www.gannett-cdn.com

За съжаление собственикът на земята дал само един ден на екипа от Университета в Мичиган да извадят останките. Още на следващата сутрин процесът по изваждането на фосила започнал, като на мястото имало и екип, който да документира събитието.

‘Даденият ни изключително кратък срок ни затрудни много, тъй като ние не искахме просто да извадим останките. Искахме да разчистим пръстта и да видим как са били разположени, за да можем да анализираме и евентуално да определим причината за смъртта на животното’ – продължава Фишър.

останки от мамут МичиганСнимка: www.gannett-cdn.com

Има няколко неща, които правят това откритие значимо. Първо това е един от най-добре запазените скелети на вълнист мамут, откривани някога в Мичиган, въпреки че му липсват задните крайници и няколко други по-дребни кости. И второ – пръстта е запазила много добре костите и благодарение на внимателната работа на палеонтолозите, учените ще успеят да разберат нови неща за вълнистия мамут.

фосили на мамутСнимка: news.umich.edu

По време на работата професор Фишър забелязал и следи от човешка дейност около останките на мамута:

‘Смятаме, че това животно е било уловено от хора или ако не са го уловили те, то със сигурност виждаме следи от тяхната дейност около него. Трупът на животното е поставен в изкуствено изкопано езеро. Това е техника, която сме наблюдавали и при други подобни открития. Според нас по този начин хората са складирали месото’.

праисторически животниСнимка: www.gannett-cdn.com

В подкрепа на тези твърдения са 3 големи камъка в близост до костите. Според експертите те били използвани като тежести, които да задържат трупа на животното на дъното на езерото. В близост до една от бивните палеонтолозите открили също и парчета заострени камъни, които по всяка вероятност били използвани като инструмент за рязане. Също така Фишър отбелязва, че прешлените на мамута не били разпръснати, както обикновено се получава, когато животно умре от естествена смърт, а били подредени в правилна форма. Следващите стъпки били да отнесат фосилите в лаборатория, да ги почистят внимателно и да потърсят следи от разрези. Това със сигурност би потвърдило теорията на професор Фишър.

При направените изследвания се установило, че останките са на възрастен мъжки мамут, живял преди повече от 15 000 години. За съжаление поради липса на финансиране завръщането на мястото на откритието се отложило до декември 2017 година.

Скелетът на мамута в историческия музей към Университета в МичиганмастодонтСнимка: img.apmcdn.org

При завръщането на мястото в земите на Джеймс Брисъл палеонтолозите открили още кости от мамута, както и допълнителни следи от човешко присъствие около него. Според професор Фишър направените открития изместват началото на времевата линия на човешко присъствие в района с няколко хиляди години назад. Днес останките от мамута са изложени в историческия музей към университета в Мичиган.