20 интересни факта за свитъците от Мъртво море!

Свитъците от Мъртво море са открити по случайност от овчар паднал в пещера. Между 1947 и 1956 година са открити свитъци в 11 пещери. Районът се намира на около 20 километра от Йерусалим и е на около 400 метра под морското равнище. Някои от свитъците са открити в глинени затворени съдове.

свитъците от Мъртво мореСнимка: www.thefaithexplained.com

Само в първата и в последната пещера са открити почти непокътнати свитъци. Открита през 1952 година, пещера номер 4 била с най-голям брой свитъци. Намерени са повече от 15 000 парчета, които според изследователите представляват приблизително 4000 ръкописа.

Общият брой на ръкописите е между 870 и 970. Учените не могат да бъдат напълно сигурни, тъй като голяма част от свитъците са се разпаднали под влияние на атмосферните условия.

Те могат да бъдат разделени на две категории – библейски и такива, които не са свързани с Библията. Намерени са части от всички книги на Стария завет с изключение на ‘Книгата на Естир‘.

До момента са идентифицирани 19 копия на ‘Книгата на Исаия’, 25 копия на ‘Второзаконие’ и 30 копия на ‘Псалми’.

Пророчествата на Езекил, Йеремия и Даниел не присъстват в Стария завет, но присъстват в свитъците от Мъртво море.

кумранските ръкописиСнимка: cdn.history.com

Свитъците с ‘Книгата на Исаия’ са сравнително непокътнати, като са с приблизително 1000 години по-стари от всяко едно друго откривано копие на тази книга. Всъщност тези ръкописи се явяват най-старото копие на Стария завет.

В ръкописите са открити псалми за цар Давид, за чието съществуване не се е знаело дотогава.

Съществуват небиблейски писания от порядъка на законодателство, обществени книги, военно дело, благодарствените псалми, литургични текстове и писания на мъдростта.

По-голямата част от ръкописите са на иврит, но има и такива, които са написани на арамейски език (от групата на семитските езици). Смята се, че арамейският език е бил езикът на евреите в Палестина от 2-ри век преди Новата ера до 2-ри век от Новата ера. Има няколко ръкописа и на гръцки език.

Учените смятат, че свитъците са скрити в пещерите в периода от 66-та до 70-та година от Новата ера, когато римската армия се изправила срещу бунт на евреите.

Древните останки на град Кумран са съвсем близо до пещерите, където са открити ръкописите. Смята се, че ръкописите са тясно свързани с древното селище.

Изследователите смятат, че свитъците са написани от есеите – те са били привърженици на течение в Юдаизма между 2-ри век преди Новата ера и 1-ви век от Новата ера.

В свитъците са записани последните думи на Йосиф, Юда, Леви, Нафтали и Авраам.

Един от най-интересните свитъци е ‘Медният свитък’, открит в пещера номер 3. Този ръкопис описва 64 подземни скривалища на територията на цял днешен Израел, в които се смята, че се съхраняват злато, сребро и ценни книжа.

Най-дългият свитък е с дължина от над 8 метра.

древни ръкописиСнимка: nationalgeographic.com

Свитъците съдържат непознати до този момент истории за Енох, Авраам и Ной. Историята за Авраам включва пояснение защо Бог е поискал Авраам да пожертва сина си Исаак.

Един от свитъците, озаглавен ‘Библията на Нефилимите’, представя Енох като пророк слязъл от звездите. Писанието разказва как в древни времена на Земята дошли ангели, които направили деца на земните жени. Родените деца нарекли Нефилими. Това се случило в свещената земя до древния град Кабиле. Интересно е, че за този древен град се смята, че се намира на територията на България, близо до Ямбол. Градът е основан около 1000 години преди Новата ера, като е смятан за ярък пример за Тракийското величие.

Повечето свитъци са от животински кожи, някои са от хартия, а един от мед. Изписани са с мастило на въглеродна основа от дясно на ляво, без пунктуация.

важна археологическа находкаСнимка: i2.wp.com

Цели 45 години след откриването на свитъците от Мъртво море са допуснати фотографи, които да ги снимат и да ги покажат на света.