Тутанкамон – 12 любопитни факта за младия фараон

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 година, от британския изследовател Хауърд Картър, и оттогава въпросите свързани с египетския фараон постепенно започнали на намират своите отговори. Благодарение на съвременните технологии и ДНК анализи са разкрити не един и два любопитни факта за владетеля. Ето и някои от тях:

 • Баща му и майка му били брат и сестра – кръвосмешението било нещо обичайно в Древен Египет. Правело се с цел запазване чистотата на царската кръв. След проведен анализ на митохондриалната ДНК (наследява се единствено от майката) на Тутанкамон е установено, че майка му била сестра на баща му Ехнатон.

  ЕхнатонЕхнатон

 • Самоличността на майката на владетеля не е известна – някои археолози допускат, че това е била самата Нефертити, но до момента няма неоспорими доказателства в подкрепа на тази теория.

 • Гробницата на Тутанкамон вече не е достъпна за туристи – разкопките на откривателя ѝ, Хауърд Картър, в комбинация с множеството туристи, посетили я през годините сериозно я увредили. Поради тази причина правителството на Египет взима решение за направи нейно копие, което да бъде достъпно за посетители. Направата му е струвала около 700 000 долара и от 2014 година всеки желаещ може да види репликата.

  гробницата на Тутанкамонгробницата на Тутанкамон

 • Археолозите допускат възможността за скрита камера в гробницата – експерти сканирали гробницата с помощта на инфрачервена термография*. Те установили, че някои части от северната стена на гробницата е с температура, различна от тази на останалите стени. Според археолозите не е изключено да има скрити врати, които да водят до тайни помещения. Но за съжаление изследвания, проведени през първата половина на 2018 година категорично отхвърлиха хипотезата.

  инфрачервена термография* – метод, чрез който се измерва температурата на дадена повърхност.

  гробницата на фараона

 • Имал е множество заболявания – както вече споменахме баща му и майка му са брат и сестра. Според изследователите това било причина за гръбначното му изкривяване, затлъстяване, изключително тънки бедра, изкривено лице и епилепсия. Предполага се, че през по-голямата част от живота си е изпитвал силни болки.

 • Не можел да ходи самостоятелно – в гробницата му са открити повече от 100 бастуна!

  3D изображение на ТутанкамонТутанкамон

 • Не е единственото дете владетел в историята – Птолемей XIII управлява Египет съвместно със сестра си Клеопатра. Той заема трона когато е на 10 години. Деца владетели имало също и в Китай, Англия и Йерусалим.

 • Царуването му се оказва по-важно, отколкото първоначално се предполагало, че ще бъде – Тутанкамон се възкачил на престола едва на 9-годишна възраст. По време на неговото управление премества египетската столица от Амарна в Тива, също така възстановява множество храмове и дворци, които били повредени в минали военни конфликти.

  египетски фараон

 • Жени се на 9-годишна възраст – непосредствено след възкачаването си на трона се жени за Анхесенамон, за която се твърди, че е негова полусестра и дъщеря на Нефертити. Те имали две деца, починали още при раждането.

  АнхесенамонАнхесенамон

  мумия на едно от децата на Тутанкамон, открита е в гробницата на фараонамумия на едно от децата на Тутанкамон

 • Според някои учени фараонът е починал от маларийна инфекция – допуска се, че това се е случило след като си счупва левия крак.

 • Друга също много популярна теория, обясняваща смъртта му е свързана с неговото покушение, според което той бил ударен с тежък предмет в тила. Това, което се знае със сигурност за смъртта му е, че е починал на 19-годишна възраст и е погребан в набързо построена, но богато украсена гробница.

  мумията на Тутанкамонмумията на ТутанкамонСнимки: www.ranker.com

 • Извършена му е виртуална аутопсия през 2014 година – след нейното провеждане била отхвърлена теорията, че фараонът е починал в следствие от катастрофа с колесница. Аутопсията показала, че множеството счупвания по костите на скелета му, вероятно са причинени по време на процеса на балсамиране или в ранните етапи на изследването му.