11 любопитни факта за астероидите в Слънчевата система

1.В Слънчевата система съществуват милиони астероиди, но тяхната най-голяма концентрация е в така наречения Астероиден пояс (областта между орбитите на Марс и Юпитер).

астероид и Земята

2.Астероидите ‘Аполо’ са тези, които преминават близо до Земята. Открити са през 30-те години на миналия век от германския астроном Карл Вилхелм Рейнмут (1892-1979 година). Броят на известните ни от тази група астероиди е повече от 8 000.

астероид и спътник

3.Астероидите са скални космически обекти и въпреки, че често се наричат малки планети или планетоиди те са много по-малки от тях.

астероид

4.Кратери с големината на футболно игрище се получават на всеки 2000 години от сблъсъка на Земята с астероид.

снимка от космоса

5.Астероидите обикалят около Слънцето, а някои от тях имат свои луни.

падащ към Земята астероид

6.Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането си в земната атмосфера. В случай, че не изгори напълно в атмосферата тази част от него, която достигне земната повърхност се нарича метеорит. При изгарянето на по-големи метеори в земната атмосфера се наблюдават така наречените ‘огнени топки’.

огнена топка в атмосферата

7.Общата маса на всички астероиди в Слънчевата система е по-малка от тази на Луната.

Луната

8.Някои астероиди по произход са комети (малки космически обекти в Слънчевата система състоящи се предимно от лед, скални частици, прах и примеси от различни минерали). В резултат на многократни преминавания през вътрешната част на Слънчевата система някои комети губят значителна част от ледения си слой и от тях остават предимно скалите.

комета

9.Според състава си, астероидите се разпределят в три групи:
К-клас – 75% от всички известни астероиди, съставът им е въглероден
С-клас – 17% от всички известни астероиди, съставът им е силикатен (силикати – голяма група минерали)
М-клас – всички останали астероиди, съставът им е метален

малък астероид

10.Най-големият астероид се нарича Церера и е с диаметър 932 километра. Открит е от Джузепе Пиаци през 1801 година. Други по-големи астероиди са Палада (482 километра) и Веста (468 километра).

голям астероидСнимки: www.express.co.uk

11.Според учените астероидите са останки от протопланетарния диск, от който са се образували планетите в Слънчевата система.