Манастирът Седа – най-голямото училище за тибетски будизъм в света

В град Ларунг Гар, провинция Съчуан, Китай, е разположено най-голямото училище в света за тибетски будизъм– манастирът Седа. Намира се на около 4000 метра надморска височина и е заобиколен от стотици малки червени къщички, в които живеят неговите ученици.

тибетски будизъм* – изобилства от мистични, тантрични и йога практики, каквито не се срещат в нито една друга форма на тази религия.

будистко училище в Китай

Зашеметяващите кадри са уловени от фотографа Джордж Дупас, който само на разстояние от 200 метра от манастира успява за запечата удивителната гледка към гъсто населения град.

Дупас, който от години живее в Пекин споделя:

Училището за тибетски будизъм е просто уникално. Никога през живота си не съм виждал нещо подобно. Броят на къщите ясно показва колко много хора са били силно привлечени от това свято място. Много съм любопитен да разбера как би изглеждало то след 10 години, например!

Обучението продължава три години. Монасите ходят на училище и учат будизъм всеки ден. Те имат едва по няколко свободни часа на ден, но дори и тогава продължават да се молят и учат’.

най-голямото училище за тибетски будизъм в света

Заедно с 32-ма ученика, духовният учител Кхенпо Джигме Пунцог основава манастира през 1980 година (четири години след края на Културната революция в страната*). Днес той е дом на повече от 10 000 монаси и монахини дошли от цял свят. Мъжете и жените живеят отделно. Жилищата са с малки стаи и във всяка обикновено се настаняват от двама до четирима души.

Великата пролетарска културна революция* – известна е още като Културната революция. Организирана е от комунистическия партиен лидер Мао Дзъдун и продължава 10 години – от 1966 до 1976 година. Период за Китайската народна република, характеризиращ се с крайна политизация, хаос в партийното ръководство и терор на всички нива в страната.

училище за тибетски будизъмСнимки: www.dailymail.co.uk

Манастирът Седа се разраства бързо през годините и се превръща в едно от най-важните будистки училища не само в Китай, но и в света.

Манастирът се посещава и от жителите на съседните селища, които идват тук, за да се помолят.