Упойващите вещества в древността: употреба и въздействие

Битката срещу наркотиците и тяхната употреба несъмнено е актуална тема днес. За тях се говори много, особено през последните десетилетия. Но не си мислете, че те са продукт на нашето съвремие, точно обратното – повечето упойващи вещества, за които сме чували били открити и използвани още преди хиляди години.

упойващи вещества в древността

Археологически изследвания доказват, че хората са използвали опиум и ‘магически гъби’ още преди около 10 000 години. Някои учени дори са на мнение, че хора като Питагор например, не биха могли да измислят гениалните си теории и да достигнат до философските си просветления без приема на наркотик. В някои исторически извори се споменава тяхната употреба, което навежда изследователите на тази мисъл. Някои от наркотиците, използвани в миналото са:

хармал – цъфтящо растение, екстрактът от което служи като силен антидепресант. Често се използвал от западноиндийските, ирански и андски култури. Наскоро бяха открити следи от него в мумията на възрастен мъж в северните части на Чили. До него имало тръбички и съд, който наподобявал пепелник. Според направените изследвания останките са от 800 до 1200 година след Христа.

упойващо вещество хармал

канабис – предполага се, че първоначално се използвал в Централна и Южна Азия. В Западен Китай, в гроба на шаман били открити 789 грама от упойващото вещество, а според експертите гробът е на около 2700 години. Изглежда, че още в миналото са били известни психоактивните му свойства.

упойващо вещество канабис

индийско орехче – повечето от нас го познават като подправка, но според древните индиански и азиатски култури индийското орехче било магическо. Така например, Малкълм Екс (американски министър, живял в периода 1925-1965 година) често пиел вода със стрито индийско орехче в нея. Известно е, че прекомерната му употреба действа като халюциноген и предизвиква видения.

упойващо вещество индийско орехче

листа от растението кока – в миналото основно се използвали от маите и другите доколумбови южноамерикански народи, поради мощните стимулиращи ефекти.

упойващо вещество листа от кока

псилоцибин – психоактивно вещество, съдържащо се в така наречените ‘магически гъби’. Консумирали се от древните обитатели на пустинята Сахара, Централна и Южна Америка. За тях се споменава в северноафрикански стенописи датирани от периода 9000-7000 година преди Христа. Както знаем, консумацията на подобни гъби предизвиква халюцинации, но древните хора са вярвали, че употребата им ги прави по-интелигентни.

упойващо вещество псилоцибин

опиум – най-широко използваният наркотик в древността. Хората го използвали за облекчаване на болки, а също и като приспивателно. Според учените той е използван за първи път от шумерите 3400 години преди Христа. По-късно придобива популярност и сред римляните, гърците, египтяните, индианците и асирийците.

опиум в древността

син лотос – бил особено популярен сред древните египтяни. Употребата му имала успокояващ ефект и предразполагала човек към разговор. Известно е, че растението причинява умствена умора, нещо за което и самият Омир споменава в поемата си ‘Одисея’. В нея той пише, че когато Одисей ял от цветето, изгубил желанието си за борба с гръцките богове и се завърнал на остров Итака.

упойващо вещество син лотосСнимки: www.ancient-origins.net