Кои са най-популярните упойващи вещества, използвани в древността?

Битката срещу наркотиците и тяхната употреба несъмнено е актуална тема днес. За тях се говори много, особено през последните десетилетия. Но не си мислете, че те са продукт на нашето съвремие, точно обратното – повечето упойващи вещества, за които сме чували били открити и използвани още преди хиляди години!

древна египетска рисунка

Археологически изследвания доказват, че хората използвали опиум и ‘магически гъби’ още преди около 10 000 години. Някои от наркотиците, използвани в миналото са:

 • хармал – цъфтящо растение, екстрактът от което служи като силен антидепресант. Често се използвал от западноиндийските, ирански и андски култури. През 2016 година се съобщава за открити следи от него в мумията на възрастен мъж в северните части на Чили. До него имало тръбички и съд, който наподобявал пепелник. Според направените изследвания останките са от 800 до 1200 година след Христа.

  упойващо вещество хармал

 • канабис – предполага се, че първоначално се използвал в Централна и Южна Азия. В Западен Китай, в гроба на шаман били намерени 789 грама от упойващото вещество, а според експертите гробът е на приблизително 2700 години. Изглежда, че още в миналото били известни психоактивните му свойства.

  упойващо вещество канабис

 • индийско орехче – повечето от нас го познават като подправка, но според древните индиански и азиатски култури индийското орехче било магическо. Така например, Малкълм Екс (американски министър, живял в периода 1925-1965 година) често пиел вода със стрито индийско орехче в нея. Известно е, че прекомерната му употреба действа като халюциноген и предизвиква видения.

  упойващо вещество индийско орехче

 • листа от растението кока – в миналото основно се използвали от маите и другите доколумбови южноамерикански народи, поради мощните стимулиращи ефекти.

  упойващо вещество листа от кока

 • псилоцибин – психоактивно вещество, съдържащо се в така наречените ‘магически гъби’. Консумирали се от древните обитатели на пустинята Сахара, Централна и Южна Америка. За тях се споменава в северноафрикански стенописи, датирани от периода 9000-7000 година преди Христа. Както знаем, консумацията на подобни гъби предизвиква халюцинации, но древните хора вярвали, че употребата им ги правела по-интелигентни.

  упойващо вещество псилоцибин

 • опиум – най-широко използваният наркотик в древността. Хората го използвали за облекчаване на болки, а също и като приспивателно. Според учените той е употребен за първи път от шумерите 3400 години преди Христа. По-късно придобива популярност и сред римляните, гърците, египтяните, индианците и асирийците.

  опиум в древността

 • син лотос – бил особено популярен сред древните египтяни. Употребата му имала успокояващ ефект и предразполагала човек към разговор. Известно е, че растението причинява умствена умора, нещо за което и самият Омир споменава в поемата си ‘Одисея’. В нея той пише, че когато Одисей ял от цветето, изгубил желанието си за борба с гръцките богове и се завърнал на остров Итака.

  упойващо вещество син лотосСнимки: www.ancient-origins.net