‘Извънземните може да ни унищожат, ако се свържем с тях’

В интервю от 2017 година Стивън Хокинг предупреди, че извънземните могат да завладеят Земята и дори да унищожат човечеството, ако осъществим някога контакт с тях. Най-известният теоретичен физик в света смяташе, че хората трябва да се замислят дали такъв контакт всъщност е добра идея.

Той сподели, че на откритата в началото на 2017 година планета Gliese 832c (гореща супер-Земя) е възможно да има развит извънземен живот. В тази връзка ученият попита: ‘Какво ще правим ако те са враждебно настроени към нас?’

извънземни

В документалния филм ‘Любимите места на Стивън Хокинг’ той споделя:

Един ден може би ще получим сигнал от подобна планета, но трябва ли да отговорим? Опасявам се, че срещата с развита цивилизация ще бъде като тази на индианците с Колумб и тя няма да завърши добре за нас!’

Според него не е изключено извънземна цивилизация да обикаля из космоса в търсене на планети с ресурси, които да заграби или дори да колонизира. Но това далеч не е първият път, в който астрофизикът споделя страховете си за извънземните. Той говори открито за тях по Discovery Channel още през 2010 година.

С течение на годините професорът ставаше все по-убеден, че извънземни съществуват:

След цял живот размисъл, днес искам да помогна на човечеството да приеме факта, че не сме сами!’

Планетата Gliese 832c има маса 5 пъти по-голяма от тази на Земята и е със сходна температура. Това я прави потенциално обитаема и се намира на едва 16 светлинни години от нас!

Но допускането за извънземно нашествие не е единственото нещо, което тревожеше Хокинг. Той смяташе, че е възможно планетата ни да стане гореща колкото Венера, ако климатичните промени на Земята не се контролират.

Стивън ХокингСнимка: www.davidwolfe.com

В интервю за BBC той споделя:

Промените в климата могат да превърнат планетата ни в оранжерия. Близо сме до онзи момент, след който глобалното затопляне става необратимо. Ако не обърнем сериозно внимание на проблема, напълно възможно е Земята да стане като Венера – с температура от над 250 градуса по Целзий и серни дъждове!’

Ученият твърдеше още, че един ден човечеството може би ще потърси нова планета, на която да се засели и превърне в свой дом, ако изменението на климата разруши сегашния ни свят.

ВенераВенераСнимка: astrologyking.com

Според научни изследвания публикувани в Live Science, това не е възможно поради две причини:

  • Земята не може да достигне екстремните температури на Венера, защото се намира по-далеч от Слънцето.
  • атмосферата на Венера се състои предимно от въглероден двуокис и съвсем малки количества азот, кислород и водни изпарения.

Относно изказванията на Стивън Хокинг, Майкъл Мен, учен от Пенсилванския университет споделя:

Отдалечеността на Земята от Слънцето спрямо Венера, не позволява да се получи този парников ефект при нас, който се наблюдава на съседната ни планета. Но от друга страна, напълно подкрепям допускането му, че може да превърнем планетата си в необитаема, ако не контролираме настъпващите климатични изменения’.