НАСА засне удивителни слънчеви изригвания!

В началото на септември 2017 година телескопите на НАСА уловили сензационни кадри. Били наблюдавани значителни слънчеви изригвания в периода от 4-ти до 10-ти септември, като някои учени твърдят, че пикът на изригванията бил на 8-ми септември.

Соларните изригвания представляват изключително силно изхвърляне на радиация. За щастие изхвърлената радиация от подобни изригвания не може да навлезе в атмосферата на Земята и да навреди на здравето ни, но ако е достатъчно силна, може да повлияе силно на горните слоеве на атмосферата, които използваме за GPS и пренос на комуникационни сигнали.

соларни изригванияСнимка: www.nasa.gov

Най-силното изригване е класифицирано като Х8.2 по скалата, определяща интензитета им. Числата по скалата Х определят всъщност колко силно е едно изригване, като Х2 е два пъти по-силно от Х1, Х3 е три пъти по-силно от Х1 и така нататък.

Изригването е от активен регион 2673, който е идентифициран за пръв път като такъв на 29-ти август 2017 година. Участъкът се придвижва по повърхността на нашата звезда в синхрон с нормалното ѝ въртене около оста си.


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’