НАСА засне удивителни слънчеви изригвания – невероятно!

В началото на Септември 2017 година телескопите на НАСА уловили сензационни кадри. Били са наблюдавани значителни слънчеви изригвания в периода от 4-ти до 10-и Септември, като някои учени твърдят, че пика на изригванията е бил на 8-ми Септември.

Соларните изригвания представляват изключително силно изхвърляне на радиация. За щастие изхвърлената радиация от подобни изригвания не може да навлезе в атмосферата на Земята и да ни навреди на здравето, но ако е достатъчно силна, може да повлияе силно на горните слоеве на атмосферата, които използваме за GPS и пренос на комуникационни сигнали.

соларни изригванияСнимка: www.nasa.gov

Най-силното изригване е класифицирано като Х8.2 по скалата определяща интензитета им. Числата по скалата Х определят всъщност колко силно е едно изригване, като Х2 е два пъти по-силно от Х1, Х3 е три пъти по-силно от Х1 и тн.

Изригването е от активен регион 2673, който е идентифициран за пръв път като такъв на 29-ти Август. Участъкът се придвижва по повърхността на нашата звезда в синхрон с нормалното й въртене около оста си.