Загадката около убийството на Джон Кенеди

35-ият президент на САЩ е убит в петък, 22-ри ноември, 1963 година в Далас, около 12:30 по обед. Ранен е фатално от изстрел с пушка, докато е на обиколка с ескорт по улиците на града, придружаван от първата дама Жаклийн Кенеди. След 10-месечно разследване, проведено от няколко независими разследващи институции заедно с американското правителството, се стига до заключението, че убийството е дело на Лий Хенри Осуълд, който е застрелян от Джак Руби по време на ареста му.

убийството на Кенеди

Но съмненията с оглед на проведените разследвания не закъсняват. Изглежда доста подозрително Осуълд сам да е планирал и организирал убийството. Заключението от разследването сочи, че Осуълд е стрелял с пушка от склад на библиотека, разположена от другата страна на площада Дейли Плаза (мястото, където е убит Кенеди).

Видео на ескорта, заснето от Абрахам Запрюдер на 8-милиметров филм, потвърждава теорията, че е имало поне 4 изстрела, а не 3, както разследващата комисия твърди. На заснетите кадри от съдбоносния момент се вижда, че поне един изстрел идва от различна посока на тази, от която се предполага, че е стрелял Ослуълд. Очевидци на случилото се потвърждават тази теория. Други хора твърдят, че е имало човек, произвел няколко изстрела от съвсем близко разстояние, скрит в тълпата.

Показното убийство на 35-ия президент на САЩ и до ден днешен остава обект на различни спекулации и е в основата на много конспиративни теории, въпреки че нито една от тях не е доказана.

През 1979 година на показ излизат две успоредно провеждани разследвания, едно на ФБР и второ на друга правителствена организация, като различието в заключенията им е значително. В разследването на ФБР се споменават 3 изстрела, докато в това на другата организация – 4. Именно това разминаване, подкрепено със солидни свидетелски показания, заражда множество конспиративни теории, като някои от тях са изключително смели, споменаващи и вероятността убийството да е правителствена поръчка.